• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 13 Octombrie , 2017

Coltu’ meu / Oraşul viu şi oraşul amorţit

Obligat de nişte probleme personale, am fost până în Cluj. A trebuit să fiu la Aero­portul de acolo la o oră matinală, înainte de ora 6, pentru a mă întâlni cu un prieten ce venea de departe. Drumul până în Cluj a fost bun, foarte bun chiar. De când umblu mai mult cu maşina m-am obişnuit să fiu atent la drumuri şi fără să vreau fac comparaţii cu ale noastre şi cu ce se scrie, mai ales despre infrastructura rutieră. Pe drumul Clujului se circulă bine, poate faptul că e un drum doar de două benzi să fie un inconvenient. Actualul trafic ar impune un drum rapid sau o autostradă, dar… să visăm frumos!
În schimb acolo, în Cluj, lucrurile stau altfel. Intersecţii mari cu drumuri de legătură ce urcă spre cer. Cu poduri şi subtraversări văzute doar în filme. Deşi era noapte, o circulaţie intensă arată că în Cluj viaţa are alte ritmuri. Capitala Ardealului este un oraş viu!
La aeroport, înghesuială. Tot timpul intră şi ies maşini, taxiuri. O nebunie. Oameni de toate felurile, bătrâni, femei, cupluri, mulţi tineri merg spre cine ştie ce cursă. Fie internă, fie externă. Aeroportul este mare şi mi-am amintit de micuţul nostru Aeroport, de acasă.
Apoi, am plecat spre oraş cu intenţia de a lua ceva de mâncare, un corn, covrig, ceva! Un bulevard lung ne-a dus prin oraşul ce nu doarme niciodată. Am mai simţit asta doar când mergeam prin Bucureşti, cu mulţi ani în urmă. Era, pentru mine, metropolă.
Acum am văzut un Cluj incredibil. Un oraş care la ora şase dimineaţa are pe străzi o mare de oameni ce merg şi vin din toate direcţiile. Destinaţia fiind, probabil, locurile de muncă. Clujul trăieşte, este viu şi are un farmec aparte. Cel puţin, pe mine m-a impresionat. Mi-am amintit de vremurile în care Baia Mare era viu. Dimineaţa se ieşea de la Maratex, Faimar, de pe platformele industriale de nord, de la Combinate, oraşul era inundat de oameni ce se grăbeau spre casele lor. Trăgeai aer în piept şi dincolo de posibilul gaz mizerabil, erau un parfum de oraş viu. Acum Baia Mare doarme, în timp ce Clujul, altfel un oraş ce nu mi-a plăcut în mod deosebit, pulsează, trăieşte, este viu! 
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.