• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Februarie , 2021

Colţu meu. Oare cum vom scăpa de drusal, cu d mic

Modul în care este gestionat gunoiul din Baia Mare a revenit pe agenda problemelor băimărene.  Celebrul operator al gunoiului, Drusal, o firmă venită din neant și care s-a îmbogățit din ridicarea gunoiului menajer, a scos din nou caietul cu pătrățele în care ține socoteala și a anunțat că vor urma noi scumpiri. În decursul anilor,  cei  de la  Drusal au făcut ce știau ei mai bine. Au deservit cât au deservit, după  care a avut loc scumpirea serviciilor. Și tot așa, din scumpire în scumpire, spre victoria  finală.  Adică, un oraș care plătește acest serviciu cu bani mai mulți decât apa sau curentul.
Desigur, suntem noi niște neștiu­tori, peste tot din gunoi, fie menajer, fie de altfel, se fac bani  serioși.  Aici, administrația a mai oprit elanul,  dar vrând-nevrând tot acolo vom ajunge.
Nu pot să nu  amintesc de ce am ajuns aici.  Cu mulți ani în urmă,
s-au desființat societățile orașului care se ocupau de astfel de servicii, se numește pompos externalizare, iar pe locul rămas liber au venit firme private. Ce a câștigat pri­măria de acum 20 de ani? Nimic! A scăzut numărul angajaților din primărie, dar au fost aduși alții destul de repede. Iar prețul servi­ciului urma să  fie fixat de operator.  Se tot spune  că statul este un prost administrator și că privații fac mai bine, mai ieftin, bla, bla, bla. În unele situații așa este, dar în altele mă îndoiesc.

În cazul  gunoiului, sigur nu este mai  bine. Ăștia de la  Drusal își permit să nu mai ducă gunoi,  dacă nu scoatem banu’, adică șantaj. Cu firma primăriei nu ar fi fost așa. Au majoritatea  angajaților pe salarii mici, foarte mici (se profită de faptul că sunt romi), nu au investit mai nimic în ultimii ani, ba scot din pălăria  lor mare câte un teren pe care să depoziteze gunoiul strâns, dar altceva? De ce  ar trebui să tot scumpim un serviciu având în ve­dere că nu s-a scumpit mai nimic?
Răspunsul e simplu. Pentru profit.   
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.