• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 Aprilie , 2017

Colțu’ meu / O poveste cu drumari fericiţi!

Dintr-o întâmplare, zilele trecute m-am aflat în partea de sud a ţării, cu niscai probleme personale. O zonă în care nu am fost niciodată. Am plecat de acasă pe vreme bună, soarele zâmbea prietenos pe un cer albastru de metil, iar coloana de mercur indica în termometru o atmosferă plăcută, de primăvară autentică. Nici nu am luat haine groase. După ce le-am aruncat în dulapul de iarnă, iar cheia am pitit-o în buzunarul cu chei nefolositoare, mi-a fost lene să mă uit după un pulover sau o scurtă mai groasă. Cum ar fi fost să defilez prin sud cu haine inadecvate cu soarele zâmbăreţ?!
Dar cum primăvara nu-i ca vara, iar iarna stă la pândă şi revine când nu te aştepţi, s-a întâmplat minunea. Am prins episodul de iarnă târzie pe drumurile patriei. Un vânt tăios, ploaie rece, lapoviţă, iar în final, ninsoare în toată regula. O vreme capricioasă ce a surprins pe toată lumea, dar mai ales floricelele din pomii fructiferi. Am trecut printr-o zonă cu multe livezi. Pomii fructiferi erau ca pomul de Crăciun. Albi, cu crengile îndoite de greutatea zăpezii, iar florile răsărite nu cu mult timp în urmă au fost prinse de răceala unei ninsori nedorite. Şi privind şirurile nesfârşite de meri de un alb nefiresc, mi-am dat seama că era ceva în peisaj ce nu se potrivea cu acest tablou de iarnă autentică. Drumul! Şoseaua! Era de un negru nefiresc. Am realizat că pe o vreme în care zăpada ajunsese la 20 de centimetri, pe şosea nu era pic de zăpadă. Aproape uscat era firul de drum. Mai mult, am urcat în munţi şi am avut un şoc. Tot drumul era curăţat. Ici-acolo, maşini cu lamă sau din care se aruncă material antiderapant, oameni de la întreţinere ce curăţau pentru ca drumul să fie liber şi adecvat unui trafic mare.
M-am uitat ca la tablou. Păi, chestia asta se întâmpla în România mult hulită în perioada de iarnă.
Am umblat zeci de kilometri şi mă dureau ochii de negrul nefiresc al unui drum curăţat impecabil de drumarii din cele câteva judeţe prin care am trecut. Mi-am amintit de ninsoarea de o zi ce a blocat Baia Mare câteva luni. Ce di­ferenţă!     

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.