• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Noiembrie , 2014

Colţu’ meu / O poveste cu autostrăzi

Am citit că România a primit încă 250 de milioane de euro pentru autostrăzile realizate în ţară din fonduri de la buget. Desigur, prima întrebare este: care autostrăzi? Cea de la Arad la Timişoara şi o centură pentru Constanţa în regim de autostradă. Știrea a ajuns să mă lase rece, deoarece nu are nicio treabă cu nordul, adică cu noi. Maramureşul nu va avea niciodată autostradă care să treacă prin curtea judeţului. Nu ştiu de ce, dar pot bănui. Suntem mai amărâţi şi suntem veşnic puşi la colţ. Când cineva din conducere are chef să se răcorească, ia acest judeţ şi dă cu el de pământ.

Sunt explicaţii savante care ne anunţă că noi nu putem avea o autostradă deoarece nu există trafic pentru ea. Nu ştiu care e deşteptul ce a spus asta, dar este sigur că un trafic se realizează doar atunci când ai pe ce merge, adică ai autostradă.

Dacă mergi în Ungaria, poţi vedea ce înseamnă o autostradă adevărată. Pe M3 intri şi începi să rulezi cu maşina într-o libertate controlată. Prima senzaţie este că te afli într-un spaţiu închis. Pentru o scurtă perioadă de timp eşti chiar stresat, deranjat de acest mod de a circula. Bineînţeles, pentru cei care merg pentru prima dată pe o autostradă. În Germania, autostrăzile sunt la mai tot pasul. Reţeaua nemţilor de autostrăzi este incredibilă, la fel este şi în ţările nordice.

Probabil prin aceste ţări este un eveniment să mergi pe un drum cu două benzi, sau un drum pietruit, ori de pământ. Posibil să nu existe! Ce diferenţă cu o Românie în care ne chinuim de 20 de ani să facem nişte amărâte de autostrăzi de la nord la sud şi de la vest la est. Se spune că nu vom reuşi niciodată să ajungem la nivelul acestor ţări, mult prea dezvoltate pentru nivelul ţărişoarei noastre. Totuşi, în această ecuaţie este o necunoscută sâcâitoare. Cum sărăcie au reuşit aceste ţări să îşi facă atâtea autostrăzi care costă mulţi bani, aşa se spune pe aici?! Ori ele sunt acolo mult mai ieftine, ori cineva a băgat bani din surse greu de dibuit. Poate de asta este nevoie şi de ţări amărâte, care nu pot atrage fonduri europene. Banii neatraşi unde se duc?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.