• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Noiembrie , 2017

Coltu’ meu / O grevă a consumatorilor!

S-a întors lumea pe dos. Ouăle s-au scum­pit într-un hal de nu mai îţi vine să mă­nânci papară cu şuncă şi cu castraveţi muraţi.
De mai multe zile, preţul ouălor a luat-o la galop, pe semne să prindă untul ce a deraiat pe linia scumpă. Poveşti de după creşterea salarului minim şi a salariilor bugetarilor.
Ăia cred că o vor duce mai bine şi nu gre­şesc, de fapt. La salariile uriaşe, scumpirile nu se văd prea bine. Este de unde scădea. Dar la cei mulţi, la amărâţii ce lucrează la privat toate scumpirile astea se văd de parcă le-ai privi cu lupa. Toate preţurile au luat-o în sus. Din păcate, pesediştii se fac că nu văd. În alte vremuri ei criticau scumpirile în situaţia măririlor salariale, la putere fiind alţii. Spuneau, îmi aduc aminte perfect, că puterea nu este în stare să impună o politică fiscală ce nu permite ca să fie crescute preţurile aşa, aiurea. Şi au promis că la venirea lor la putere lucrurile nu vor sta aşa.
Au avut dreptate. Întâi au mărit în mod nesimţit salariile unor categorii, cei care formează un bazin principal de voturi, iar apoi au lăsat la voia Dom­nului scumpirile. Benzina, ouăle, untul sunt vârful de lance al acestor scumpiri. Explicaţiile unor oficiali, de exemplu a celui de la Agricultură, sunt aiuristice. A fost o criză a ouălor în Europa, cu ouă infestate cu nu ştiu ce, ca atare nu s-au mai putut importa şi de aceea o lipsă de ouă pe piaţă. Aşa o fi, dar la noi, în Maramureş, de ce au scumpit ouăle? De exemplu, cei din Seini! Ăştia nu au avut nimic în comun cu ouăle infestate, cu importuri, dar totuşi au scumpit, au dublat preţul ouălor. Ce să mai înţelegi?

La fel e cam la toate alimentele astea ce se produc pe plan local. Toţi invocă ceva, benzină, importuri, crize, orice doar să ridice preţul.
Iar cumpărătorul nu are ce face, cum­pără. Pe asta se bazează şi producătorii.
Ar trebui ca noi, consumatorii să facem o grevă a consumatorului. Să ne înţe­le­gem şi să respectăm înţelegerea. Timp de două săptămâni nu mai cumpără nimeni un ou. Să stea cu ele pe galantar. Ar scădea preţul garantat. Dar…!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.