• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 August , 2018

Colțu’ meu / Noua lege a pensiei şi legea Zoicaş

Cea mai aşteptată lege, legea pensiilor, a fost, în sfârşit, publicată în spaţiul pu­blic. O lege care a fost anunţată de mai bine de un an şi care face parte din programul politic al pesediştilor.
Liderii care au vorbit despre lege, au dat doar câteva explicaţii, câteva exemple, probabil cele de impact.

Cum este o lege ce mă interesează, am stat pe canalele tv ale trandafiriilor să ascult explicaţii. Trebuie să ai mare răbdare la aceste emisiuni în care se titra: imediat, în curând… noua lege a pensii­lor…Şi aşa treceau orele în aşteptarea ministrului, liderului providenţial.

Explicaţiile, dublate de cartoane pe care se dădeau exemplele cu procentele de creştere, cu dublarea sau chiar triplarea pensiilor, în unele cazuri, au creat un sentiment că totul merge spre mai bine.
Dar, întotdeauna există un dar, aceste prevederi se vor aplica doar din 2021, aşa a reieşit din explicaţiile date. Şi castelul pensiei de nisip s-a prăbuşit la sfârşitul emisiunii ce ar fi trebuit să mă mobilizeze, să îmi dea puterea de a merge mai departe, bla, bla, bla… De ce a trebuit să apară acum legea şi să treacă prin Parlament şi să fie promulgată de preşedinte dacă nu produce efecte juridice decât din 2021, nu am înţeles. Probabil este o chestiune electorală.
Pe lângă neaplicarea legii decât din 2021 apar şi alte efecte nedorite, aşa am înţe­les eu. Posibil să greşesc!

De exemplu, după adoptarea acestei legii, prevederi ale legii care este în vi­goare, probabil vor dispărea. În Baia Mare se poate ieşi mai repede la pensie pe Legea Zoicaş, respectiv cu doi ani mai repede din cauza condiţiilor de me­diu, a poluării… Ea se aplică celor care au stat timp de 30 de ani în această zonă. Legea Zoicaş a fost un amendament la actuala lege.
După apariţia noii legi, după promulga­rea acesteia de către preşedinte, teoretic, prevederile vechii legi vor dispărea. Probabil ar trebui un nou amendament. Ceea ce cred că nu se va mai întâmpla. Şi uite aşa, vom rămâne şi cu un punct de pensie ca şi acum, încă nu ştiu câţi ani, dar şi fără posibilitatea de a ieşi mai repede la pensie! Nici nu ştiu cum ar fi mai bine! 
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.