• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Noiembrie , 2019

Colţu meu. La cerşit prin oraş

Când mergi la cumpărături în marile magazine băimărene, vrei linişte pentru a te concentra la lista din buzunar. Cam aşa eram pregătit să atac un astfel de magazin hipermarket. Dar surprizele s-au ţinut lanţ încă de la intrare. O femeie cu un copil în braţe şi încă unul după ea, cerşea. Agresiv. Se plimba printre maşini şi cerea milă pentru copii, cu un limbaj colorat şi greu de desluşit. Dacă nu primea nimic, se uita urât şi trecea la altă maşină. Am stat o secundă să văd cum procedează. Alegea maşi­nile în funcţie de motorizare, de marcă. Probabil, pe principiul sănă­tos pentru cerşit: o maşină mare, de marcă cunoscută, are proprietari avuţi şi ăştia dau bani sau altele. Unii dau!

La o distanţă mică erau doi, cu o altă modalitate de cerşit. Aveau o listă pe un suport de scris, în care erau trecute afecţiunile unei persoane. În general, este vorba de un copil. Cei doi, îmbrăcaţi aproape onorabil, cu un limbaj aproape decent, te opreau cu o scuză pentru deranj şi îţi explicau drama pentru care făceau cheta. Culmea e că multe femei, în general, îi ascultă, după care deschid portmoneul şi oferă cu generozitate sume de bani. Destul de consistente pentru contextul de la magazin. O prostie, de fapt. Cine strânge astfel de bani la intrarea în magazin sau pe stradă, la colţ de bloc?
Am făcut mai demult un material cu nişte tineri care făceau schema asta în zona blocului Semilună. I-am urmărit unde se duc, după ce termină de solicitat ajutor pentru un caz grav... Aveau închiriat un apartament într-un bloc din zonă. Erau vreo cinci sau şase, împărţiţi în echipe, ce operau prin oraş. Nu erau băimăreni, şi din asta trăiau. Până la urmă au fost reclamaţi de vecini, pentru scandal, zgomot... Poliţia a găsit un apartament groaznic de murdar, plin de doze, sticle, ambalaje, murdărie! Folo­seau banii pe care îi făceau în acest mod.
Şi când mă gândeam că am scăpat, la magazin, chiar la intrare, am avut surpriza să fiu acostat de un tânăr, ce împărţea pliantele unui candidat la alegerile din 10 noiembrie. Nu are importanţă partidul sau candidatul, situaţia este ceea ce te enervează. Măcar ăştia nu fug după tine. Dacă iei pliantul cu faţa zâmbitoare e bine, dacă nu îl iei, din nou e bine.

Cireaşa de pe tort am găsit-o acasă. În cutia poştală, aceeaşi faţă zâmbitoare îmi făcea cu ochiul printre găurelele cutiei poştale. Am luat-o şi am aruncat-o în cutia pusă de noi, pentru chestii din astea. Erau şi altele aruncate!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.