• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Noiembrie , 2013

Colţu’ meu / Istvan Ludescher a încurcat expoziţiile.

Am asistat zilele trecute la un eveniment greu de catalogat, de explicat, de înţeles.

În urmă cu două săptămâni, un băimărean stabilit în Bucureşti, fost demnitar al statului român a venit în Baia Mare pentru a vernisa o expoziţie de pictură, o „personală”.

Fostul demnitar pictează, sculptează, scrie poezii, este un iubitor de frumos. Se numeşte Marin Bivolaru şi a dorit ca prima lui expoziţie de pictură să fie în Baia Mare, oraşul de care îl leagă multe. A venit ca un cetăţean corect şi a închiriat sala din Centru Vechi pentru expoziţie. A avut loc vernisajul şi au urmat câteva zile în care la sală au venit prieteni, cunoscuţi, foşti colegi.

După câteva zile, a fost înştiinţat că trebuie strânsă expoziţia deoarece în sala respectivă urma să aibă loc un eveniment cultural. Iniţial, a crezut că este vorba de o zi. S-a resemnat, nu a spus nimic. Argumentul că el a plătit sala pentru mai multe zile, inclusiv aceea în care a trebuit să scoată expoziţia şi încă două zile nu a contat pentru viceprimarul Ludescher. Apoi a fost anunţat că nu mai poate expune deoarece expoziţia evenimentului urma să rămână în sală mai multe zile. Fostul demnitar s-a înfuriat. Nu are importanţă că este un fost demnitar! Cetăţeanul care a plătit un serviciu a fost scos afară doar pentru că Istvan Ludescher a dorit acea sală pentru expoziţia unui pictor român de naţionalitate maghiară. Nu are importanţă cine este. E un artist valoros şi nu are nimic de a face cu situaţia. A fost şi Consulul Ungariei în România pentru a-i oferi artistului băimărean o distincţie din partea statului maghiar.

Am fost la eveniment. Nu s-au respectat protocoalele diplomatice în totalitate, s-a cântat imnul maghiar, de oficiali români, dar la cel român nu a cântat decât Ilie Tudor. Ce mai o sumă de momente maghiare şi o jignire adusă unui om ce a venit de la 600 de kilometri, a plătit şi a fost scos afară. Se poate spune că cei de la Consulat au profitat de plata unui român. Evident că cel vinovat este Ludi, cel care a ştiut de toate acestea, deşi neagă. El a dat vina pe doamna de acolo. Ceea ce este fals!

Într-un final. Bivolaru a avut o discuţie cu Ludi. Se cunosc de mulţi ani. Ludescher s-a scuzat penibil şi i-a propus lui Bivolaru o compensaţie bănească pentru a închide cazul. Cel jignit a mai primit o palmă şi a plecat din Baia Mare cu un gust amar. Bravos, fraţilor!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.