• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 Noiembrie , 2018

Coltu’ meu / Incredibil! A venit iarna şi a nins

Nu există zi, aproape, în care agenţia aia cu meteo să nu transmită vreun cod galben, portocaliu sau chiar roşu. Trăim într-o lume a codurilor! Iar televiziunile preiau atenţionările şi produc ştiri considerate a fi noutăţi absolute, ştiri de prima pagină, chiar catastrofice. Ceva de genul: azi a fost vreme rea şi chiar a nins! Pare că acum este incredibil faptul că iarna chiar ninge! Mai zilele trecute am aflat tot de la televizor că iarna a venit mai repede, fiind doar sfârşitul lunii noiembrie.
Am stat şi m-am gândit ce o fi vrut să spu­nă ştirea respectivă. N-am crezut şi nu cred nici acum, că cei ce produc astfel de prostii nu ştiu că iarna, la noi, venea de pe la sfârşitul lunii octombrie. În co­pilărie era iarnă din noiembrie până la începutul lunii aprilie. Şi iarnă adevă­rată, cu zăpadă multă.
Acu să ningă un pic şi intră toţi în direct să explice ce măsuri deosebite au fost luate pentru a face faţă dezastrului, celor 5-10 centimetri de zăpadă căzuţi pe ca­rosabil. Te umflă râsul când îi auzi!
E drept că modificările climatice au adus un alt ritm al anotimpurilor, dar de aici şi până a face ştiri senzaţionale din asta e cale lungă.
Partea proastă e că oamenii s-au obişnuit cu aceste avertizări, nu contest că în unele cazuri ele sunt utile, oriunde merg consultă aceste „horoscopuri” meteo şi merg sau nu merg, adoptă o atitudine conformă cu atenţionarea respectivă. Marea majoritate a acestor ştiri incredibile se dovedesc până la urmă a fi situaţii normale, obişnuite pentru un anotimp sau altul. În mod normal ar trebui ca televiziunile să revină şi să îşi ceară scuze pentru panica indusă în mod conştient printre oameni. Nu o face nimeni, iar la scurt timp încep cu un alt break-news din care aflăm că un vânt puternic va mătura zona depresionară din arcul carpatic sau că ninsoarea puternică va depune un strat de 20 de centimetri de zăpadă şi circu­laţia va fi aproape blocată!
Culmea e că la o fulguială mai puternică, chiar sunt blocaje greu de înţeles.
În copilărie erau nămeţi cât casa şi drumurile erau flancate de nămeţi de un metru înălţime. Noroc că cei de acum, cei care se ocupă de drumuri, desză­pe­zire, nu erau atunci, că am fi rămas blo­caţi în oraşe, comune, sate, pe toată pe­rioada iernii!  
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.