• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 16 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Ianuarie , 2024

Colțu’ meu / Iarna nu-i ca vara. Uneori e frig

Iarna asta ne-a dat peste cap toate planurile de lucrări casnico-gospodăreşti.

S-a dovedit că iarna nu-i ca vara, ci mult mai rece, chiar dacă fără zăpadă, dar cu gheață sau brumă, cum s-o fi numind. Pe de altă parte, a crescut consumul la gaz, cel pentru încălzire. Mai demult, m-am plâns unui prieten de aceste neajunsuri. El mi-a râs în față şi mi-a amintit de o discuție mai veche pe tema microcentralelor de apartament. Priete­nul îmi spunea că soluția centralelor este costisitoare şi vor veni vremurile în care voi regreta că am centrală.

Anii au trecut şi nu am regretat investiția. E drept că nu au prea fost ierni de speriat, ba au fost ani în care doar în decembrie au fost costuri ceva mai mari.

Anul acesta, inițial, părea a fi unul călduros, apoi a venit vortexul și frigul de la ruși. Că tot ce e rece vine de acolo. A fost frig cum nu am mai avut, parcă, de multă vreme. Bătrâna mea centrală a funcționat mult, cu mult peste media ultimilor ani, iar costurile au crescut pe măsură.

Ultima factură a fost șocantă, mare cum nu am mai văzut de ceva vreme. Dar șocul va fi la venirea celebrei facturi cu regularizarea. Adică, după facturi cu consum estimat timp de trei luni, vine o citire pe ceas și se fac reglajele. Ca un făcut, niciodată nu este în minus. Întotdeauna e pe plus. Constați că ai consumat mai mult decât s-a estimat. Deși estimarea se face după consumurile, pe anotimpuri, din anii din urmă. Pe românește spus, se uită un inteligent pe consumurile tale din lunile decembrie a ultimilor ani. Se observă că tu ai consumat cam X metri cub de gaz, de fapt nu în metri cub, ci transformat în energie de nu mai înțelege nimeni ce e acolo.

De exemplu, ai consumat cinci chestii din alea de energie în fiecare lună decembrie. Iar ei trec pe luna decembrie de acum, șase chestii din alea. La regularizare constați că ai, de fapt, șapte de alea.

De neînțeles. Cel puțin în cazul meu. În fiecare an, luna decembrie se desfășoară cam la fel. Facem cam aceeași mâncare, chiar şi cam aceeași prăjitură. Suntem conservatori! Pe de altă parte, ne bombardează ăștia cu anunțul că cei din Comisia Europeană vor interzice centralele de apartament. Ceea ce ar fi o mare porcărie. Nu de aici ar veni ecologizarea planetei. Nu se spune ce s-ar pune în loc. Mai ales că Baia Mare nu are alternative, orașul a fost complet debranșat de la rețelele de căldură ale orașului. Și nu prea sunt și centrale de bloc. Sunt centrale de apartament. Va fi complicat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.