• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Martie , 2018

Coltu’ meu / Gustul apei de băut!

De câteva săptămâni încerc să dau de capătul subiectului Vital, un subiect vital pentru băimăreni, de altfel. Şi tot vorbind şi scriind despre apa din baraj, am încercat să beau, odată, apă de la robinet. M-am strâmbat din cauza gustului, deşi nu era un gust rău. Parcă simţeam plumbul din vechile ţevi secundare de transport al apei în oraş. Atunci când s-au schimbat ţevile prin oraş, acele ţevi de prin anii ’70, poate şi mai vechi în unele locuri, am văzut cum arăta ţeava ce aducea apa în scara blocului în care locuiesc. Groaznică amintire. Erau pe ţeava destul de îngustă depuneri, mizerii de aproape nu se mai vedea interiorul. Cu siguranţă, toate genurile şi tipurile de bacterii posibile îşi aveau cămin pe flu­xul de apă potabilă. Şi aşa era, probabil, peste tot. Cam asta era calitatea apei pe care o consumam toţi.

După Revoluţie a apărut apa minerală plată. La vremea respectivă părea a fi un moft. Cum să cumperi apă ca la robinet în condiţiile în care aveam apă la robinet şi nu orice fel de apă, ci una de munte! Cine nu a băut apă de munte?

A trebuit să treacă mulţi ani până ce
ne-am obişnuit cu gustul plat îmbuteliat în ţară sau afară. Şi aşa ne-am obişnuit.
O obişnuinţă costisitoare, dacă luăm în calcul cât folosim, câţi folosim apă plată. Poate fi un moft, în continuare, sau poate fi o soluţie corectă.
Vital a tratat apa potabilă, în per­manenţă, şi cu siguranţă că produsul, apa de băut, este chiar potabilă, dar nu poţi uita că în baraj se varsă canalizări de prin zonă, că vara turiştii îşi fac nevoile acolo, nu poţi uita ţevile groazei, chiar dacă acum reţeaua de ţevi e schimbată şi e din PVC, sau aşa ceva.
Cei mai mulţi beau apă îmbuteliată, sunt unii care fac uneori mâncare cu apă pla­tă, nu se poate ca toţi să fim tâmpiţi şi să dăm o grămadă de bani, lunar, pentru apa de băut. Şi dincolo se consumă apă îmbu­teliată, dar acolo, în mare parte, din cauza durităţii apei. O apă plină de calcar!

Aici, la noi, nu sunt probleme cu duritatea apei, aici a fost problema cu bacteriile, cu murdăria. Probleme ale trecutului, dar aflate încă în memoria colectivă!    

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.