• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 17 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Mai , 2018

Coltu’ meu / Gunoiul, cel de toate zilele

M-am uitat dimineaţă pe fereastră, cea care dă spre partea interioară a blocului în care locuiesc, pentru a vedea un răsărit de soare (un fel de-a spune) şi am fost lovit, vizual, de o grămadă de gunoi adunată pe lângă containerele pentru gunoi. Deştepţii de prin cartier aduc fel şi fel de mizerii pe care le aruncă unde dă Domnul. Urmează selecţia gunoaielor de prin gunoaie. Cei pe care nu ai voie să îi numeşti apar ca prin farmec. Am mai scris asta, cred că au o modalitate de avertizare. Când cineva aduce gunoi voluminos, de la mobilă stricată, veche, la saci cu haine sau chiar mâncare, avem magazine alimentare şi aprozar, cei pe care nu e bine să îi numim, apar. Vin cu un fel de cărucior, în cel mai rău caz, sau cu o căruţă şi verifică ce s-a aruncat. Părţile bune, sau considerate bune sunt încărcate, iar restul rămâne pe jos, într-o stare de devălmăşie din care e greu de a mai ieşi. Apar alţi deştepţi cu gunoi ce e aruncat peste cel mai vechi şi tot aşa până apar cei care transportă gunoiul menajer. O firmă ce se doreşte a fi se­rioasă, dar care are angajaţi ce lucrează în dorul lelii.

Problema gunoaielor menajere a rămas o problemă deoarece nu suntem educaţi în acest sens. Nu ştim să colectăm gu­noiul, să facem o selecţie primară, acasă, pentru a fi mai uşor mai departe, pe flux.
În mod normal, ar trebui ca fiecare din noi să avem în casă cel puţin două coşuri de gunoi. Unul pentru resturile de mâncare, iar altul pentru gunoiul nebiologic, hârtie, cartoane, sticle de plastic, cutii, altele.
Dacă ai face o astfel de selecţie, când ai duce gunoiul la containere, ai arunca fiecare sac de gunoi colectat în containerul alocat acelui tip de gunoi.

Din păcate, nu suntem atât de civilizaţi, probabil, pentru a face o astfel de sortare, dar nici operatorul ce ridică gunoiul nu are infrastructura necesară. Pe containere sunt lipite nişte afişe pe care scrie „umed” sau „uscat”, iar cetă­ţenii ar trebui să arunce gunoiul după această afişare. Nu se poate pentru că mulţi nu ştiu ce semnifică umed sau uscat, iar oamenii au în sacul de gunoi şi chestii umede şi din cele uscate. Unde să arunce sacul?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.