• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Iulie , 2019

Colţu meu. Gunoiul cel de toate zilele

Afacerile cu gunoi sunt printre cele mai profitabile. Dintotdeauna. Producem gunoi constant şi tot mai mult. Gunoiul menajer este aruncat la containerele pe care firma ce se ocupă de gunoi le-a plasat în cartiere. La noi sunt şase containere dintre care două au etichetă galbenă, iar patru au una albă. Pe etichete sunt trecute tipurile de deşeuri ce ar trebui aruncate în containerul respectiv. Este o activitate selectivă. Pe lângă containerele astea mai sunt şi două chestii mai mari cu rol de container pentru sticle şi pentru cartoane. O altfel de selecţie. Nu mai ştie omu’ cum e mai bine. Să pui sticlele goale în contai­nerul obişnuit, acolo unde este eticheta cu sticle goale, sau în astea cu un loc prin care bagi sticla de plastic cu o mişcare rapidă.
Când vin gunoierii particulari, cei care caută prin gunoaie, problema celor două containere e rezolvată rapid. Ăştia intră cu totul în container, oricare ar fi el, şi aruncă sticlele afară. După care urmează în­cărcarea în mijloace de transport manuale sau motorizate cu un cal putere.
Totuşi, rămâne un mister pentru băimărenii producători de gunoi menajer, de ce avem două tipuri de containere, mai ales că gunoiul este ridicat la grămadă, la comun, şi toată operaţiunea de selecţie a omului este dată peste cap. Vin maşinile care ridică gunoiul, iar angajaţii de la firma colectoare pun containerele, unul după altul, în chestia aia care le ridică, şi le golesc într-un compartiment ce este basculat în corpul maşinii de gunoi. Din maşină gunoiul ridicat din cartiere este depozitat pe groapa de gunoi, precum sterilul pe iazul de decantare.

Evident că acolo nu mai poţi face o selecţie a gunoiului şi acesta devine o masă compactă ce va genera o poluare, în timp. În rest, lucrurile merg bine, facturile pentru gunoiul ridicat vin regulat, sunt mari şi te fac să bagi mâna în portofel tot mai adânc. Într-o vreme au venit, facturile, în fiecare lună, acum vin iar la două luni, nici cei de la firma de gunoi nu mai ştiu cum să facă în aşa fel încât lumea să aibă impresia că este un serviciu ieftin şi bun. Fals!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.