• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 16 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Martie , 2022

Colțu' meu. Frica de virus, frica de război

Până de curând, știrile săptămânale erau centrate pe situația sanitară a județului, a țării.
Pandemia ne-a dezobișnuit să ve­dem și partea frumoasă a existenței noastre. Frica de îmbolnăvire, dramele celor bolnavi a redus cotidianul la un singur punct. Ce temperatură ai, cum tușești și dacă ai spirt medicinal în casă.  Timp de vreo doi ani cam asta am făcut. Și televiziunile naționale au pus umărul la această situație. Este clar că, mai mult sau mai puțin, depresia ne-a cuprins pe toți. Poate de aceea, la începutul acestui an, ideea că vom reduce restricțiile, că ne vom întoarce la viața de dinainte ni s-a părut ușor ciudată. Chiar umoristică. Păi, tocmai ne-am obișnuit cu masca și acum să renunțăm la ea?

Dar, dincolo de umor, de glume, situația este neclară. Suntem într-un fel de ceață. Am renunțat la restricții și lumea a început să facă ce știa mai bine, să se distreze. Cu toate astea, parcă nu e ca înainte. Cu ochiul tot te uiți la vecinul care strănută. Și cu un gest reflex îți pui mâna la gură, precum o mască. Unii chiar o folosesc în spațiul public, fie afară, fie în interior. E drept că cei mai mulți sunt persoane vârstnice.
Ce să înțelegem din aceste atitudini? Greu de spus și greu de estimat când vom scăpa de „ticurile” perioadei de pandemie. Adică, masca, dezinfectantul, distanțarea fizică.
Prin Europa, numărul de cazuri a început din nou să crească și se vorbește tot mai apăsat de valul 6. Cândva, specialiștii prognozau vreo 2-3 valuri. Situația actuală ne arată că nimeni nu știe cu certitudine când vom scăpa de virusul ăsta nenorocit. Sau dacă vom scăpa vreodată!
În paralel, războiul din Ucraina începe să ne creeze alte dependențe. De televizor, să vedem ce se mai întâmplă. Mă rog, la alții dependența de net pe această  temă. Dar sunt și situații care ne îngrozesc. Cum auzim un zgomot de avion sau ni se pare că e de avion, ne gândim la avioane de război, la bombe, la cine știe ce năzdrăvănii. Sper ca războiul ăsta nenorocit să nu țină ca pandemia, că ne îmbolnăvim de tot. Clar!  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.