• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 03 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Septembrie , 2015

Colţu’ meu / Fără lebeniţă!

Tot aveam impresia că îmi lipseşte ceva. Doream să mănânc ceva şi nu mi-am dat seama decât în toiul nopţii, într-o zi de vară spre sfârşit, dar mai călduroasă decât cea mai călduroasă zi ce se putea închipui pe meleagurile astea de poveste. Îmi era poftă de lebeniţă.

Dar de unde să cumperi în toiul nopţii? Cândva erau cam peste tot, pe trotuare, pe zone verzi, în locuri în care nu te aşteptai. Sigur, a trebuit făcută ordine în dezordinea lebeniţei. Nu s-a mai dat voie a se comercializa fructul dulce cu miez roşu decât în pieţe, un fel de-a spune. În piaţa mare, că în alea mici nu vin comercianţii. Aşa că, dacă ai noroc să stai pe lângă piaţă, îţi mai cumperi, dacă nu, ai varianta de la magazinele mari.

Dar acolo, în general, este lebeniţă de import, ceea ce mă deranjează pe mine, un patriot recunoscut şi un consumator de produse autohtone. De la magazin am luat de vreo două ori, dar am renunţat, deoarece au fost groaznice. O dată sau de două ori, cred, am luat şi din piaţa mare, lebeniţă mică, deoarece e greu de dus la autobuz şi acasă din staţie. Pe de altă parte, şi în piaţă sunt aceiaşi indivizi ce vând o lebeniţă ce pare a fi cam trecută, din moment ce nu sunt vânzări mari sau foarte mari pentru a rula marfa şi, implicit, a aduce mai des, mai proaspătă.

 

În concluzie, dacă ai maşină şi poţi merge, te mai duci în piaţa mare să iei câte un pepene, dacă nu ai, nu cumperi. Aşa am ajuns să luăm pepeni din Turcia şi Ungaria sau Grecia, iar marfa românească stă şi se învecheşte în grămezile de pepeni ce se topesc din cauza rulajului mai mic.

 

Am fost prin mai multe locuri din ţară şi am văzut că lebeniţa se vinde în fel şi fel de locuri, cu respectarea unor minime norme de curăţenie. Şi la noi s-ar fi putut elimina standurile de pe trotuare şi zone verzi, dar de ales nişte locuri pentru a se putea vinde şi prin cartiere, cu respectarea normelor de igienă şi de curăţenie. Cine n-ar fi respectat normele, ar fi fost scos din circuit. Aşa, suntem fără lebeniţă, şi cu un oraş la fel de curat ca şi înainte!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.