• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 30 Martie , 2018

Coltu’ meu / Este vremea apelor de mină deversate în emisar!

Pe vremuri, se spunea „nicio zi fără peşte”, o adaptare a îndemnului comunist de a avea la fiecare masă carne de peşte.
Acum, putem spune „nicio săptămână, lună fără o deversare de ape de mină”.
Mai spre începutul anului a fost accidentul de la Baia Sprie, zilele trecute a fost cel din Băiuţ.

Scenariul este identic. O mină, cică închisă, un pârâu sau un rău în apropiere. Aceleaşi firme proprietare şi aceiaşi băi­mă­reni sau maramureşeni amărâţi. Desi­gur, trebuie să plouă sau să ningă afară.
Şi trebuie ca natura să lucreze normal, respectiv să plouă şi să ningă un pic mai mult, aşa cum s-a întâmplat. Apele de mină cresc în debit şi volum şi caută o posibilitate de a ieşi afară. O fisură, o găurică pe care să o sape până devine o gaură… Afară, apa de mină mătură peste tot şi se varsă, apoi, în Săsar, Lăpuş, Lăpuşel, în reţeaua de râuri mai mari sau mai mici ale Maramureşului.
Apele de mină conţin metale puţine, în general mangan şi încă ceva, dar au un PH ridicat. Sunt ape acide. Mortalitatea pis­cicolă este improbabilă, prin amestecarea cu apa râului are loc fenomenul de diluţie.

La Târgu Lăpuş, în cazul incidentului de la Băiuţ, au fost semnalaţi câţiva peşti morţi. Specialiştii se feresc să confirme un astfel de caz de moarte piscicolă. Ei susţin că ar putea exista mai multe cauze pentru fenomen, dincolo de apele deversate. În fine, oricum sunt „lumini şi umbre” în cazurile astea de incidente, accidente ecologice.
Şi formularea accident, incident este mai greu de confirmat. Autorităţile se feresc de accident. În astfel de situaţii trebuie anunţate toate instituţiile centrale, trebuie date amenzi… La incident, lucrurile se pot ascunde sub preşul local, judeţean. Până la urmă, nici nu este aşa de important. Altceva e de mare interes. În ultima perioadă de timp au fost multe astfel de incidente, accidente. GAZETA de Mara­mureş a scris despre ele, fără patimă. Am încercat, cu argumentele specia­liş­tilor, să tragem semnale de alarmă. O mai facem o dată!

Băi, autorităţi de tot felul! Ce veţi face sau ce nu veţi face în momentul în care, şi nu este departe momentul, vor avea loc astfel de deversări de ape de mină din mai multe mine, deodată? 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.