• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 27 Martie , 2020

Colțu’ meu. Epidemia de coronavirus şi cerşitul

Ce poţi să scrii în perioada unei carantine aproape totale? Stai în casă, televizor, apoi televizor, şi în final televizor. Problemele gospodăreşti nu intră în această situaţie, aceste probleme sunt obişnuite, le întâlneşti şi în perioada în care nu avem crize, pandemii, carantine. Stai cu familia şi, în general, te uiţi la televizor. Ar mai fi cititul, scrisul, dar în principal urmăreşti ce mai anunţă ăştia pe diverse canale TV. Desigur, ne vom tâmpi de tot!
Au trecut câteva zile de la celebra ordonanţă militară 3 şi nu îmi găsesc ritmul. Stau în faţa calculatorului încercând să scriu texte pentru ziar şi parcă lumea de afară nu mai e ce a fost. Legătura cu exteriorul o păstrăm cu telefoanele mobile, dar dacă ar pica liniile telefonice, ce am face? Ar fi dezastru. Şi aşa, gândindu-mă la catastrofe demne de filmele SF, am realizat că mă uitam de câteva minute bune la platforma de gunoi a cartierului. Trei ţigani, romi, sau cum ar trebui să le spunem, au venit să vadă dacă nu găsesc ceva prin containerele cu gunoi. Chiar, pe ăştia nu îi opreşte cineva?
Nu am resentimente faţă de ţigani, sunt convins că mulţi dintre ei au probleme grave, complicate, dar sunt şi mulţi profitori. În faţa magazinelor de la blocul meu, cineva aduce de dimineaţă un cerşetor aşezat într-un cărucior. Un amărât, bolnav, murdar, vai de capul lui! Dar are o pungă în mână din care suflă şi inspiră vapori de substanţe folosite de oamenii străzii, ca să nu spun altceva.
Cei care îl aduc pe acest cerşetor nu au nimic, iar după-masa, după ce trece programul de muncă al cerşetorului, culeg banii pe care acesta îi face. Mulţi, puţini, dar ceva face. Probabil mai sunt şi alţii, gestionaţi de aceiaşi mafioţi. Şi câte puţin de la mai mulţi se face o sumă!
Am crezut că în această perioadă de criză nu vor mai ieşi la cerşit, nu vor mai căuta prin gunoaie, deoarece riscul de îmbolnăvire este mare, iar de transmitere şi mai mare. Se pare că nu interesează pe nimeni. Cu siguranţă că măsurile ordonanţei militare trei, vor stopa aceste fenomene, dar nu rezolvă problema.
Probabil, acum ar trebui să li se asigure mâncare în aşa fel ca să nu mai fie tentaţi să cerşească. Ştiu că astfel de metode s-au mai încercat, dar... 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.