• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 19 August 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Ianuarie , 2019

Colțu’ meu / Efectele lichidării mormanului de fiare vechi

Situaţia în mineritul maramureşean este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire. Adică, de prin 2009, de când a intrat în insolvenţă, Compania nordului trăieşte din vânzări de active sau pirite şi din ce mai primeşte de la stat. Chestia asta e greu de înţeles. Ţii o Companie ce ar putea lucra, ar putea produce, aşa… în insolvenţă, una din invenţiile financiare prin care nu mai plăteşti nimic, nu mai ai penalizări… timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim!

M-am referit la lichidatori, cei care ar fi trebuit de un „secol” să termine programul de reorganizare şi ce se mai face în astfel de situaţii. Şi pe segmentul ăsta de activitate e ca la construcţia de auto­străzi. Durează la nesfârşit! Pentru un om normal lucrurile ar merge cam aşa. Intri în insolvenţă şi în câteva luni ai programul de reorganizare, ştie ce e bun şi ce e rău, dai (tu, stat!) ce legi sunt necesare şi începe activitatea.
Aşa s-ar fi evitat plecarea oamenilor din sistem, degradarea activelor existente, intrarea comunităţilor miniere în cădere liberă.

Acum, după zece ani de incertitudini se vorbeşte de reînceperea activităţii mi­niere. Să se deschidă trei mine aici în nord, pe nişte perimetre cunoscute ca fiind profitabile şi toată lumea ar fi fericită. Presupunând că am avea legislaţia necesară, investitori sau statul român şi toate avizele şi acordurile ce trebuie. Am deschide minele… pustiu, nu mai sunt mineri, ingineri, maiştri… cine ar lucra? Vietnamezi?

Am stat de vorbă cu oameni din sistem despre problema forţei de muncă. I-am întrebat unde sunt cei care au lucrat… Unii s-au pensionat forţat, alţii s-au reconvertit, puţini din ăştia, unii s-au apucat de băut şi de făcut prostii şi mulţi au plecat în alte zări. Am aflat că sunt adevărate colonii de muncitori, spe­cialişti în minerit, mai ales în America de Sud. În Chile se vorbeşte româneşte la minele mari de acolo… Ca să vezi ce efecte au deciziile politice proaste luate de nişte indivizi ce ne-au condus şi care spuneau că economia românească este un morman de fiare vechi! Uneori îi mai văd la televizor!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.