• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 31 Martie , 2017

Colțu’ meu / Drusal-ul gunoiului nostru. Scump, prea scump!

A mai fost o şedinţă de CL de poveste, dar nu atât din cauza consilierilor băimăreni, ci pentru că am aflat ce urmează în materie de gunoi menajer. Un subiect asupra căruia mulţi nu se apleacă, considerat a fi o ches­tiune simplă. Gunoiul menajer este o problemă complicată! Atât de complicată că acest serviciu către cetăţeni a ajuns în parohia unuia din Satu Mare. Tot am încercat să îmi amintesc cum s-a ajuns ca operatorul pe gunoi să fie o firmă din vecini.
De ce este important, până la urmă, cine duce gunoiul?
Păi, s-a văzut acum. La şedinţă. Domnii şefi de la Drusal, operatorul în cauză, au venit şi au susţinut mărire de tarif la serviciul oferit. Argumentul principal, cred că singurul, a fost mărirea salariului minim pe economie, la 1450 lei. Cum majoritatea angajaţilor sunt necalificaţi, au spus ei, mărirea ordonată de guvern le produce diminuarea profitului la cote insuportabile. Ce importanţă are că cetă­ţenii au salarii la fel de mici?
Apoi, s-a mai cerut aprobare pentru introducerea unei taxe de mediu, pe care trebuie să o plătească cetăţenii, nu firma.
Una peste alta, de la un tarif de circa 5 lei şi ceva, s-ar ajunge la circa 11 lei. Adică se dublează!
Nu a întrebat nimeni dacă oamenii suportă o astfel de mărire a tarifului. Până la urmă, suntem la cheremul chiar şi al celor ce duc gunoiul. Dacă se supără, îşi iau jucăriile şi se duc, iar noi rămânem cu mormanele de gunoi.
De asta e grav că un astfel de serviciu a ajuns pe mâinile unora de aiurea. Sunt convins că profitul firmei este mult mai mare decât au anunţat ei. Se simt tari pe poziţie pentru că nu prea poate nimeni să îi verifice, consilierii de acum, cu excepţiile de rigoare, cu siguranţă că nu!
Dar am mers mai departe cu logica celor de la Drusal. Mulţi băimăreni câştigă salariul minim sau pe acolo. Nu mai vorbim de pensionari. Pensia cea mai acordată este între 800 şi 1200 lei.
Păi, la un asemenea venit tu trebuie să dai circa 11 lei pe lună pentru transportul gu­noiului. Mult, foarte mult. La fel de mult ca tariful la apă, electricitate, gaz. Dacă aduni cele patru facturi lunar, dai de o sumă ce merge spre jumătate din venit. Nu mai vorbim de telefon, tv şi alte taxe ce trebuie plă­tite. Alte milioane ce se duc din anemicul salariu ori pensie. Mai trebuie să mănânci, să cumperi altele… Cum să trăieşti? Ce să înţe­legem, atunci, din măririle de salarii anunţate şi realizate de PSD? Se măresc, dar cresc automat facturile la servicii, preţuri, tarife. Primeşti 10 lei şi dai de la 50 de lei în sus.
Revenind la Drusal, nu mai vorbim de servi­­ciile mediocre pe care le oferă. Sau poate ar trebui să vorbim! Să scriem!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.