• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Mai , 2021

Colţu meu. De la ursul Arthur la mafiotul Dumitru

Povestea ursului Arthur m-a mâhnit, ca de fiecare dată când văd, aud povești triste cu și despre animale.  Cel mai mare urs din Europa, s-a tot spus. Și taman ăsta a fost vânat de un prinț ce se trage dintr-o familie care amintește de imperiul austro-ungar. Adică, vii aici în România și vânezi ce nu e voie. Că legi avem, dar nu se prea respectă. Avem și ministru care dă vina  pe urs. Era clar că un mi­nistru de etnie maghiară va valsa în subiect. Poate de asta am amintit de imperiul austro-ungar. Atunci când românii erau niște amărâți, exploa­tați, considerați cetățeni de rangul doi. Acu și bietul urs e tot român, de mai bine de 17 ani și evident că este considerat un trofeu bun de pus într-o galerie a unui prinț. Mulți spun că individul nu va păți nimic, mai ales după decla­rațiile anemice ale autori­tă­ților ro­mâne, oricare or fi ele, cu atribuțiuni în acest domeniu. Mare porcărie.
Fără nicio legătură cu acest subiect, dar cam din același registru, am primit un comunicat interesant.
Actorului Levente Molnár i-a fost decernat premiul pentru cel mai bun actor în Sao Paulo, Brazilia, în cadrul celei de-a unsprezecea ediții a festivalului de film Cinefantasy International Film Festival, pentru rolul Bálint Grassai, jucat în filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai.
Din cauza pandemiei, în acest an, proiecția filmului și decernarea premiilor au avut loc on-line, weekendul trecut.
Acțiunea filmului se desfășoară în Maramureș, în peisajul inegalabil al Munților Rodnei și împrejurimile comunei Poienile de sub Munte și urmărește povestea unei relații tată-fiu, utilizând motive specifice baladei. Desigur, personajele principale sunt maghiari, iar omul rău, capul mafiei locale, este românul Dumitru. În film apar și actori din România, printr-o coincidență, ei sunt toți maghiari. Evident și mafiotul Dumitru. El este interpretat de un actor pe care îl cheamă Orban.
Levente Molnar este actor în Cluj și e născut în Baia Mare.
Probabil unii mă vor acuza că sunt  rasist. Nu e așa, dar prea multe se întâmplă, prea multe coincidențe, prea suntem niște amărâți, noi ro­mânii.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.