• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Martie , 2018

Coltu’ meu / De la African Consolidated la SC Okapi Resources, luuungul drum al investiţiilor în minerit. Inexistente!

Zilele acestea a fost şi este încă mare vânzoleală legată de venirea unor australieni la Cavnic şi Remin. Nu ştiu cum se va termina această poveste, dar mi-am amintit de o altă întâmplare cu investitori veniţi pentru mineritul maramureşean. Era prin 2012-2013. Brusc s-a aflat că nişte investitori din Africa de Sud sunt inte­resaţi de perimetrele Remin. Exista şi un punct de lucru în Baia Mare. African Consolidated Resources SRL Baia Mare avea un imobil închiriat, iar ca şef al acestui punct de lucru a fost Gabriela Dobrotă, fostul director general al Phoenix, în anii ’90.
Dobrotă, un personaj interesant, o femeie care a făcut carieră în industria metalur­gică, pe lângă Baia Mare, a mai lucrat pe funcţii de conducere la alte mari combinate din ţară, chiar şi la Galaţi, nu a apărut în peisajul public. Dar aflasem că firma se ocupă de prospecţiuni şi exploatarea metalelor preţioase, dar şi a altor metale. Deţinea exploatări în Africa de Sud şi în Zimbabwe.
Se pare că această firmă a fost interesată de piritele de la Şuior. Vânzarea piritelor spre o firmă din Elveţia ar fi trebuit să reducă interesul pentru Maramureş. Dar se pare că ei erau interesaţi şi de partea de producţie, chiar se vorbea că ar exista nişte perimetre vizate. Pe de altă parte, am aflat că intenţia celor de la ACR de a intra în mineritul maramureşean ar fi o intrare, de fapt, pe piaţa europeană de profil, ei având un interes şi pentru rezervele din Ucraina, unde legislaţia este mai aerisită, iar o investiţie era mai uşor de realizat. În acest fel, Baia Mare, nordul României ar fi fost şi un fel de cap de pod spre Ucraina. Timp de vreo două luni, africanii au studiat la ANRM documente ale Remin după care au dispărut, nu s-a mai auzit nimic de posibila investiţie. Povestea de atunci seamănă, până la un punct, cu cea de acum, doar că au venit nişte australieni.
Teza că Maramureşul are multe rezerve, dar risipite în filoane sărace, este valabilă până la un anumit punct. În contextul economic actual, orice fel de resursă minerală este exploatată la maximum. Ceea ce se întâmplă pe piaţa mondială a metalelor neferoase demonstrează acest fapt. Se lucrează oriunde se găseşte o resursă minerală. Aşa că…!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.