• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Noiembrie , 2019

Colţu meu. De ce ar trebui să votăm?

Peste câteva zile se va merge la vot pentru a ne alege preşedintele. O alegere importantă deoarece preşe­dintele este garantul independenţei naţionale şi este garantul unităţii şi al integralităţii teritoriale a ţării.

Dar preşedintele mai este şi cel care reprezintă ţara, deci are o funcţie de reprezentare. Nu este chiar la îndemâna oricui să reprezinte această ţară, în relaţiile cu alţi şefi de state, sau să reprezinte România în relaţiile cu instituţii internaţionale, în diverse situaţii. Avem nevoie de un pre­şedinte care impune prin prezenţă, discurs, cunoştinţe. Greu de spus dacă printre candidaţii de acum se află persoana perfectă pentru această funcţie, dar cu siguranţă sunt persoa­ne care se apropie de acest deziderat.

Preşedintele României este cel care veghează la respectarea Constitu­ţiei. Preşedintele poate interveni direct pentru a asigura respectarea normelor constituţionale și prin mesaje adre­sate Parlamentului, prin participarea la şedinţele Guvernului sau prin recurgerea la re­ferendum. Că tot au fost discuţii re­cent pe tema participării preşe­dintelui la şedinţe ale guvernului. Legea îi permite şi poate este chiar indicat în anumite situaţii.
Preşedintele mai are funcţia de mediere. Prin această funcţie, preşe­dintele poate media, arbitra situaţii conflictuale între autorităţi publice. Dar preşedintele trebuie să fie imparţial, să pună interesul ţării mai presus de orice.

În mare, cam acestea sunt chestiile pe care preşedintele trebuie să le execute. Ideal ar fi să avem un preşedinte care se descurcă în toate situaţiile în care se află un reprezentat al ţării, dar e foarte greu, nu imposibil, dar e foarte greu să ai un astfel de pre­şedinte. Parcă m-am săturat să tot văd, la reuniuni internaţionale, la întâlniri bilaterale sau în alte contexte, cum preşedintele este pus în rândul doi, este ignorat, nu face parte din grupul şefilor de state care au carismă. Poate, de toate acestea trebuie ţinut cont atunci când mergem la vot.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.