• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Iulie , 2019

Colţu meu. Curaj pentru Baia Mare

Gara din Baia Mare este unul din punctele de interes pentru băimăreni şi pentru cei care vin aici cu trenul. Avem o gară în oraş, nu la margine de oraş sau în afara oraşului. Fac aceste sublinieri deoarece este important locul ocupat de poarta de intrare a trenurilor care vin în nord. Este o discuţie intensă, mai ales în mediul online, pe această temă: unde ar trebui să fie gara, în oraş sau în afara oraşului?

Discuţia a apărut după ce autorităţile au anunţat intenţia de a muta gara undeva spre localitatea Săsar. Şi au sărit mulţi, ca muşcaţi de şarpe!
De ce să mutăm? De ce să nu fie şi Baia Mare precum marile oraşe care au gări în interiorul oraşului? S-au dat exemple şi para exemple fără a se ţine cont de geografia locului, de avantajele economice şi multe altele.
Sigur, sunt avantaje şi dezavantaje dacă ar rămâne gara unde este. În primul rând ar fi distanţa mică faţă de oraş, de cei care locuiesc în zona veche a oraşului. Şi avantajele se cam opresc aici.
În rest… ocupă o bucată importantă de oraş fără să aibă o mare impor­tanţă în acest moment, gara!
La câte trenuri circulă pe aici cred că e un fel de gaură neagră în care se bagă bani şi nu se scoate niciun profit. Să ne gândim la următoarea situaţie. Mutăm gara la Buşag. Acolo este o gară micuţă care nu ar avea nevoie de modificări mari pentru a fi o gară decentă. Adică, trenurile spre Baia Mare să vină până la Buşag, iar pentru băimăreni să existe o legătură cu această gară. Nu ar fi complicat.
În schimb, s-ar elibera terenul de la gară şi mult alt teren eliberat de şinele existente în multe locuri, prin oraş şi de construcţiile aferente unui trecut în care calea ferată, trenul erau o soluţie bună pentru transportul îns­pre şi dinspre oraş.

Pentru o aşa modificare a geografie locului ar fi nevoie de mult curaj, iniţiativă şi dorinţă de a face ceva bun pentru viitorul oraşului, un oraş frumos, mare, întins, care poate rivaliza cu alte oraşe din ţară şi din afara ţării!     

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.