• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Noiembrie , 2016

Colţu’ meu / Cum poţi fi fraierit la McDonalds!

S-au înmulţit în oraş locurile în care se colectează bani pentru situaţii tragice, pentru ajutorarea unor semeni de-ai noştri. Din păcate, o astfel de situaţie arată că nivelul de trai în România este jos, că sunt mulţi oameni ce au nevoie de ajutor şi nu prea îi bagă nimeni în seamă.

Pe de altă parte, unele din aceste colecte ridică semne de întrebare cu privire la scopul şi destinaţia banilor.

Nu există magazin mare, dar şi mai mic în care să nu vezi casetele cu solicitarea de a dona bani pentru cauze triste. Fel şi fel de ONG-uri, asociaţii trec câteva cuvinte şi o prezentare, pe scurt, a cauzei. Cumpărătorii trec nepăsători, unii nu văd, alţii nu au chef, alţii bagă în cutiile respective mărunţişul sau hârtii de un leu, în general. Cât se poate strânge în felul acesta, cine ridică aceste cutii şi cum sunt evidenţiaţi banii, mulţi sau puţini, astfel strânşi, este greu de spus.

Nu este vorba de a fi zgârcit sau să nu te intereseze de soarta celor care au o problemă, dar parcă prea s-au înmulţit aceste modalităţi de a strânge bani.

Şi am şi o explicaţie pentru această reţinere a mea. În urmă cu câţiva ani, am văzut câţiva tineri care solicitau ajutor pentru un caz grav. Aveau în mână o listă pe care era trecut cu nume şi suma pe care o donai, semnai şi cred că se şi dădea ceva hârtie, dacă cereai.

Culmea era că băieţii aveau un oarecare succes.

Am încercat să dăm de ei, să vedem cazul şi ce se poate spune despre el. I-am găsit într-un bloc de lângă zona respectivă, într-un apartament închiriat. În locuinţă, un deranj de nedescris, se dormea pe jos, în chestii improvizate, hârtii şi ambalaje pe jos, cutii, sticle goale de bere, suc şi altele, băieţi şi fete…

Au plecat după vizita noastră, fără a ne spune de fapt ce făceau…

A fost o modalitate prin care nişte tineri făceau bani din naivitatea unor oameni. Şi acum mai văd, din când în când, astfel de abordări. Am scris despre chestiile astea deoarece am fost la Mcdonalds pentru a lua ceva de mâncare... mă mai apucă uneori. Fătuca ce a servit mi-a spus pe un ton timid că este o acţiune de strângere de bani pentru o cauză…şi dacă vreau să donez ceva îmi poate da o chitanţă pe loc. Am rămas blocat! M-am uitat în local şi nu am văzut niciun afiş, ceva care să îţi explice situaţia. Nu am văzut nici eternele cutii cu mesaje, în acest sens…

Cred că a fost o fraiereală, altfel…

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.