• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Mai , 2017

Colțu’ meu / Cum poți face bani din apă caldă! Modelul Hajdú

Am fost pentru câteva zile în Hajdúszoboszló, micuța stațiune cu băi termale din Ungaria. Și a fost nesperat de bine. Un orășel de vreo 20 și ceva de mii de locuitori ce trăiește din turism. Peste 80% din clădirile de acolo sunt hoteluri și pensiuni, sau un fel de pensiuni în care poți închiria apartamente cu două camere, baie, bucătărie. Prețurile mult mai bune decât la noi, iar serviciile excelente. Dar ce m-a impresionat cel mai mult a fost felul de-a fi al ungurilor. Deschiși, ospitalieri, corecți. Impre­sio­nantă a fost și curățenia din stațiune. Ordinea, mâncarea, zonele verzi, parcurile. Totul la locul lui, nimic strident, nici măcar un muc de țigară nu am văzut pe jos. Nu a fost o problemă că suntem români și am primit toată atenția, fie la ștrand, fie pe stradă, magazin sau la pensiune.
Așa se face turism la nivel înalt. Vin acolo din toată Ungaria și din multe alte țări. Probabil este o destinație în care vin turiști din categoria medie. Cei cu bani mulți preferă stațiunile scumpe.
Și poate e mai bine așa. Hajdú este liniștit, curat, frumos și pregătit să pri­mească familii ce doresc câteva zile de relaxare și chiar tratament, având băi termale.
Nu este mare lucru, sunt câteva (multe) bazine, dar la rece sunt doar ștranduri frumos împachetate și vândute turiștilor ce vor un pic de liniște.
Poate cei care se ocupă de turism, la noi, ar trebui să ia niște lecții cum poți trăi, ca și comunitate, din niște bazine cu apă termală sau încălzită.
Apă termală s-ar găsi și aici, poate chiar mai bine ca acolo, dar la noi lipsește spi­ritul antreprenorial.

Dacă ungurii ar fi avut băi ca la Dănești, Ocna sau din alte locuri ale județului, ar fi făcut o salbă de stațiuni ce ar fi mers ceas! Mai mult, undeva pe lângă Baia Mare, se spune că, la niște foraje s-ar găsi apă termală, o chestiune nu prea complicată dar care ar necesita cam un milion de euro investiția inițială. Apoi alte câteva milioane de euro pentru demararea unor proiecte de încălzire, producerea de energie și folosirea în scopuri termale. Păcat că nu avem și noi ungurii noștri!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.