• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 08 August 2022

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Februarie , 2020

Colţu meu. Cum dispar pădurile Maramureşului

În aceste zile, cuvântul de ordine este politică şi iar politică, iar dincolo de ea avem gripa noastră cea de toate zilele, dar şi gripa din China, o ameninţare pandemică. Printre atâtea subiecte, de fapt atât de puţine, dar care acaparează totalmente scena publică, a apărut un raport în care se vorbeşte de pădurile României. Mai exact, despre jaful din pădurile româneşti. Un subiect dezbătut de ani şi ani, dar nu se întâmplă mai nimic.
Bineînţeles că Maramureşul nu poate lipsi dintr-un astfel de raport. Nu am date pe UAT-uri, dar în ştirile de pe televiziuni s-a vorbit de peste 3.000 de hectare de pădure rase de mafioţii din silvicultura românească. Pentru mulţi pare imens, pentru mai cunoscători să spunem că este doar o cifră. Eu cred că e mult mai mare. Îmi amintesc de textele publicate în mulţi ani despre dezastrul din Borşa, oraşul cu munţii raşi ca în palmă, oraşul cu gatere în fiecare gospo­dărie, oraşul cu mafioţi care stăteau în parcarea din centru şi dirijau de acolo maşinile cu lemn furat, oraşul în care luai bătaie pe stradă fără să se bage cineva, oraşul în care poliţiştii, şefii, jucau fotbal cu mafioţii cunos­cuţi. Chestiile astea erau cu ceva ani în urmă, mai nou sunt şi în alte părţi ale judeţului. Autorităţile de control ridică din umeri, mafioţii prosperă, pădurile dispar. Probabil se merge pe ideea că se fac replantări şi tot mai rămâne ceva în urmă. O teorie falsă!
Au murit şi pădurari şi tot nu se întâmplă mare lucru. Mafia este băgată adânc în structuri, iar de acolo lucrează eficient, pentru bunăstarea celor care rad păduri. În timp ce scriu acest text mai privesc pe fereastră. Am o vedere spre dealurile Băii Mari. Dacă în urmă cu mai mulţi ani nu se prea vedeau case pe dealuri, acum este o explozie de case, vile sau ce-or fi. Deja s-a depăşit jumătatea dealurilor. Sunt case ridicate chiar în pădure, dar cei care au construit haotic au ras şi bucăţi din pădurile frumoase ce le vedeam de la geam. De exemplu, acu, fiind iarnă-primă­vară, deci fără verdeaţă, se vede bine cum terenul aflat deasupra caselor de pe deal este ca în palmă. Acolo erau copaci, acu se văd doar buruieni şi pământul pe care, probabil, se vor construi case, vile sau ce-or fi!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.