• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Martie , 2021

Colţu meu. Contenționarea pacienților de ieri și de azi

În ultima perioadă, au apărut informații în spațiul public despre o metodă folosită pe scară largă în spitale pentru imobilizarea pacien­ților care au nevoie de un anumit tratament. Contenționarea este acea metodă prin care pacienții sunt legați de pat cu scopul de a nu își face rău în timpul tratamentului. Fie este vorba de perfuzii, fie de alte procedee medicale în care pacientul trebuie să fie nemișcat. Contenționarea se face cu fașe, cu curele, cu ce este la îndemâna celui care realizează tratamentul. Ca un fel de cireașă pe tort, respectivii pacienți erau și sedați. Aceste informații au provocat multe discuții și luări de poziție. Aso­ciații ale pacienților, medici și oficiali au spus de ce se face și cum ar trebui făcută această conten­ționare. Am aflat că există un act oficial emis de minister, în 2016, prin care contenționarea este o metodă medicală folosită în anumite situații. Desigur, aceste situații sunt interpretate în fel și chip, iar de aici la posibile abuzuri nu este decât un pas.
Această si­tuație tristă mi-a amintit de problema copiilor aflați în sistemul de protecție a statului din județul nostru. Același tip de con­tenționare era folosit în casele în care erau copiii nimănui. Copii cu handicap și handicap sever erau anesteziați cu haloperidol, un me­dicament care se dă cu pipeta și erau legați de mâini și de picioare, de paturile în care erau. Această situație revoltătoare am găsit-o, în urmă cu mai mulți ani, prin casele de copii băimărene. Noi am scris atunci despre aceste cazuri, auto­ri­tățile s-au sesizat, unele situații
s-au remediat, dar metoda a rămas. Și atunci, ca și acum, s-a făcut aceeași greșeală. Contenționarea se face doar în anumite cazuri și doar într-un anume mod. De ase­menea, ea trebuie realizată de personalul medical instruit în apli­carea unei asemenea mod de imobilizare. În cazurile pe care le-am prezentat noi, în urmă cu câțiva ani, conten­ționarea se făcea de infirmiere, de portar, de asistent, de cine era pe acolo. Iar haloperidolul se dădea cu lingura, pentru ca amărâții gălăgioși să facă liniște.
De atunci, din urmă cu vreo zece ani, nu prea s-a schimbat nimic, după cum se vede. De obicei se spune: nimic nou sub soare.   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.