• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Mai , 2018

Colțu’ meu / Comerțul capitalist sub cel comunist

Au fost aceste zile libere, iar lumea parcă a înnebunit. Toți vor să plece mai repede acasă de la serviciu, sau dacă se poate să nu meargă deloc. Dacă sunt două zile libere s-ar dori trei sau patru și tot așa. Se fac planuri de mers cât mai departe și pe bani cât mai mulți. Am devenit un popor dependent de aceste libere care apar la tot felul de ocazii. Unele sunt justificate, dar altele nu fac decât să arate celor mulți cine are puterea.

În toată foșgăiala asta generată de ziua liberă vezi și fața reală a serviciilor oferite populației. De exemplu, comerțul este la un nivel foarte jos. Iată un exemplu:
Era seara la 18 și patruzeci. Ziua urmă­toare era liber de 1 Mai. Deoarece am uitat să cumpăr niște chestii, am plecat spre acest magazin, având în vedere că închidea la ora 19. În șapte minute am ajuns acolo. Uşa magazinului era larg deschisă. Dau să intru, dar pe jos era deja spălat. Toate galantarele erau acoperite cu hârtie. Una din vânză­toare, îmbrăcată civil, strigă și mă pune în gardă că este închis. Vorbește urât. Încerc să aflu dacă în ziua liberă au deschis, majoritatea magazinelor mari sunt deschise. Urlă, literalmente, că este închis. Instantaneu m-am enervat și i-am replicat că nu este încă ora 19, mai erau vreo șase minute. În mod normal ar fi trebuit să fie deschis pu­blicului. Dacă toate lucrurile erau aranjate în magazin, pentru închidere, înseamnă că pregătirile erau făcute cu cel puțin o juma de oră mai devreme. Am strigat și eu din ușă că nu este normal și că ar fi trebuit să pună orar cu închiderea magazinului la 18 treizeci. Femeia s-a oprit din turuială și s-a uitat încurcată spre o colegă ce apăruse din cotloanele magazinului.

Am plecat cu un gust amar față de comerțul capita­list și amintindu-mi de cel comunist, mult mai corect și mai eficient. Atunci, nu se închideau ma­ga­zinele mai repe­de, curățenia se făcea după ora de în­chi­dere, tot atunci se aranjau rafturile.
Nu mai vorbim de personal. Toți angajații absolviseră şcoli comerciale în care au învățat cum să se adreseze cumpărătorului, cum trebuie să vândă, cum trebuie să prezinte. Acum… 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.