• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 05 Iunie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 14 Mai , 2019

Colţu meu. Comerţ capitalist fără capitalişti!

Mă enervează multe în comerţul de acum. Nu comunist, ci capitalist. Adică unul asemănător cu cel din vest. În teorie! În practică, lucrurile nu stau chiar aşa.
Mă enervează cei din magazinele care se pregătesc cu mai bine de o oră înainte, de închiderea magazinului, să plece!
De exemplu, trebuie să închidă la 9 seara. De la opt sau chiar mai repede, una dintre vânzătoare spală cu un mop pe jos, în magazin şi afară, la intrarea în magazin.
Dacă vrei să cumperi ceva parcă nu îţi mai vine să intri. Şi dacă o faci, laşi urme pe mozaic sau gresie. Uneori vânzătoarea vine şi mai şterge cu mopul, alteori nu se mai întâmplă asta şi peste noapte magazinul respectiv arată ca naiba! Urme de paşi de zici că cineva s-a furişat pe acolo.
Desigur, cei din magazin se uită urât la cei ce vin mai târziu la cumpărături, de parcă nu de pe urma vânzărilor trăiesc. Nu am înţeles niciodată de ce se procedează în acest mod. Sunt multe astfel de exemple.
Cu siguranţă, cei care fac acum co­merţ, fie în magazinele mici, de car­tier, fie în cele mai mari, nu au habar de comerţ.
Când văd astfel de situaţii nu pot să nu îmi amintesc de comerţul socialist. De cum se proceda atunci, fără să fiu nostalgic, trebuie să tot subliniez acest aspect!
Atunci era respectat programul fixat. Dacă magazinul se închidea la nouă, până la nouă era deschis şi erau aşteptaţi eventualii cumpărători. După ora de închidere se făcea curăţenie în magazin, se aranjau rafturile pentru a doua zi. Doar după ce terminau, se pleca acasă. Îmi amintesc de o mare alimentară, în copilărie, ce închidea la ora 11 seara. Era într-un oraş minier şi era ora când se ieşea din şut. După ora de închidere, să făcea curăţenie. Iar la final se dădea pe jos cu o chestie din rumeguş amestecat cu petrol, cred. Chestia asta se întindea pe mozaic şi se strângea după câteva minute. Era un miros uşor înţepător. Mai târziu am aflat că avea rolul de a dezinfecta!
Poate nu întâmplător, responsabilul acestui magazin era un evreu. Ştia să facă comerţ.
Acum, fiecare cum are chef!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.