• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Noiembrie , 2018

Colțu’ meu / Cine şi de ce critică Europa?

Majoritatea celor care critică Uniu­nea Europeană sunt mari beneficiari ai bunăstării europene. Şi nu trebuie să mergem la Bucureşti pentru a ve­dea acest paradox. La fel se întâmplă în nord, sud, est sau vest. Pe străzi vezi ma­şini bengoase, produse în Europa mult hulită. În magazine sunt produse aduse de dincolo şi care sunt preferate datorită calităţii. Unde se duc şefii atunci când merg la cumpă­rături, în concediu, city break sau la spi­tal? Aţi ghicit. Europa este desti­naţia prefe­rată. Nu mai vorbim de alte avantaje ce pot fi obţinute în ţările occidentale. Îmi a­min­tesc de vechile manifestări social-de­mocrate în care lideri ai partidului afişau o opulenţă greu de obţinut prin mij­loace obişnuite.
Haine cumpărate din magazinele fran­ţu­zeşti, parfumuri din categoria lux şi achiziţionate din magazinele de lux de dincolo, chiar dacă le găseşti şi pe aici.
Îi auzeam vorbind cu patos despre vreo achiziţie importantă din ţări în care mulţi români nu vor merge ni­ciodată. Acest stil de viaţă, occidental, visul românilor de dinainte de 1989, a devenit apanajul bengo­şi­lor, al şefilor de partide, filiale, parlamentari, şefi de societăţi de stat, directori ajunşi la cârma vreunei insti­tuţii pe criterii politice. Mă mai uit la de­cla­raţiile lor de avere şi ob­servi, inva­riabil, acelaşi lucru. Bu­nuri mobile şi imo­bile de ajung pentru mai multe generaţii de oameni obişnuiţi. Şi to­tuşi, au credit în valută. Nu îmi explic de ce unu care are casă, maşină, conturi burduşite etc. ar mai avea nevoie de un credit în valută. Este un feno­men interesant ce poate fi subiect de presă.
Desigur, pot fi acuzat de un soi de invidie sau că poate sunt un comunist amărât ce doreşte ca toţi să aibă la fel şi cât mai puţin.
Nu este aşa! Nu tânjesc după comunism, nu doresc uniformitate, cred în competiţie şi cred că fiecare îşi face ce crede de cuviinţă. Cred în proiectul eu­ropean cu toate greşelile şi scăpările existente. Nu mai doresc influenţa ru­­seas­că cu toate binefacerile aduse pe tancuri în urmă cu 50 de ani.

Aşa că nu îi înţeleg pe politicieni atunci când critică Europa în care ei, în mare parte, sunt beneficiari!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.