• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 03 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Iunie , 2018

Coltu’ meu / Cerşetorii sufocă Baia Mare. O mare afacere!

Cerşetorii au invadat Baia Mare. Mai nou nu poţi merge la un magazin sau la o crâşmă că eşti asaltat de cei care cer bani, de mâncare, ţigări, orice, dar să fie ceva. Şi dacă eşti un pic atent îţi dai seama că cerşetorii au un plan bine stabilit. Vin în echipe mixte, bărbaţi cu femei, femei cu copii. Pentru mine nu e o surpriză faptul că sunt organizaţi. Am tot scris despre ceea ce se întâmplă în lumea cerşetoriei de pe la noi. Dar parcă acum sunt mai mulţi şi mai bine organizaţi. Cam toţi fac acelaşi lucru, au acelaşi text, discurs, şi merg după un program bine stabilit, studiat, învăţat. Mai demult ofeream şi eu bani sau de mân­care, dar nu mai suport să văd cum sunt fraieriţi oamenii cu poveşti nea­devărate.
De exemplu, am fost impresionat, mai demult, de un tip ce umbla cu un vraf de cărţi sub braţ. Spunea că vinde cărţi pentru a cumpăra mâncare pentru copii. O vreme am încercat să ajut şi eu, ca mulţi alţii. După o vreme m-am oprit. Omu’ era în locurile centrale, avea un braţ de cărţi tot timpul, chiar dacă unele le mai dădea. Acelaşi mod de operare de câţiva ani. Identic, la milimetru. La fel e unu’ aici în cartier! Un tip înalt, puternic, cu barbă şi o prezenţă ce impune compătimire. Cere ţigări, iar oamenii îi oferă ţigări, dar mai ales bani, cine oferă! O dată, de fapt de mai multe ori, l-am văzut făcând următorul lucru. Din banii primiţi se duce şi îşi cumpără cafea ness la pliculeţe. Are tot timpul o sticlă cu suc la el. Rupe pliculeţul cu dinţii şi toarnă conţinutul în gură fără pro­bleme, după care bea o gură de suc şi amestecă conţinutul în gură. Înghite cafeaua ad-hoc preparată. Apoi tacticos îşi scoate o ţigară din cele primite şi fumează trăgând adânc din iarba dracului. După ce termină pleacă şi continuă cu cerutul de ţigări.
Sunt convins că sunt reţele bine organizate care au împărţit oraşul în sectoare, magazine, străzi. Puţini sunt cei care cerşesc în afara acestei structuri. Seara, probabil se strâng şi fac casa. Nu ei care cerşesc, cei care conduc. Dacă i-am vedea, probabil, am avea surprize!  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.