• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Aprilie , 2014

Colţu’ meu / Cerşetori şi ceşetoare trec, Boitor rămâne

O întâlnesc aproape zilnic în faţă la Bizo sau pe Unirii. Scundă, peste 60 de ani, cu ridurile greutăţilor pe faţă, cu o geantă sau plasă în mână, cu o privire pierdută în nesiguranţa zilei pe care o trăieşte. Nu pare să fie o persoană ce bea alcool şi nu îţi spune o poveste din care nu înţelegi nimic. Cerşeşte, probabil ca să supravieţuiască. Nu o refuz din motivele de mai sus. Mă ştie şi vine spre mine cu mâna întinsă şi cu o lumină în ochi.

Nu cred că înşeală, ca alţii!

Îl întâlnesc la Bucureşti, pe lângă Spicu, mai rar ca pe femeie. Are un picior tăiat, mai sus de genunchi. Cu siguranţă are o viaţă grea, cumplită. Este curat, incredibil de curat pentru cineva într-o astfel de situaţie.

Doi prunci vin des la un magazin de lângă mine, un supermarket. Cred că sunt fraţi, deşi nu prea seamănă. Nu cer bani, ci doar să ducă coşul la stand, să recupereze moneda de 50 de bani. Sunt simpatici prin modul în care cer un bănuţ. Nu cred că strâng bani să cumpere o pâine, un răspuns banal, probabil sunt doi adulţi care îi trimit la cerşit şi îi aşteaptă la colţ să aducă monedele ce se vor transforma în alcool, ţigări sau chiar de mâncare. Nu ştiu cât beneficiază din bucate, dar copiii sunt învăţaţi în de-ale cerşitului. Probabil vor ajunge cerşetori meseriaşi şi vor face bani buni pentru cei ce îi exploatează.

Dintre cei pe care i-am amintit, cei mai impresionabili sunt copii. Viitorul lor a fost cumpărat de adulţi nemernici. Am uitat să spun că nici unul dintre cei de mai sus nu este ţigan.

Mi-am amintit de ei când se vorbea la şedinţele de CJ despre DGASPC.       Inevitabil să nu ajung la acest subiect!

Iată câteva exemple de ce se întâmplă în Baia Mare cu prunci ai nimănui sau adulţi cu probleme. Ce păzeşte Nicolae Boitor?

De ce sunt atât de mulţi cerşetori? Zeci de copii prin parcări, intersecţii, în faţa marilor magazine sau unităţi de alimentaţie publică. Cu siguranţă există explicaţii, scuze şi fugă de responsabilitate. Ca cetăţean, constat că oraşul e plin de cerşetori. Suntem săraci, în general, dar de ce nu îşi fac toţi datoria?

De ce Boitor are timp să se plimbe de colo-colo, iar cerşetorii cuceresc oraşul? 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.