• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 22 Iulie , 2014

Colţu’ meu / Ce scumpă este apa chioară!

Blocul în care stau nu este legat individual la reţeaua de apă potabilă a oraşului. Avem contoare în apartament şi lunar administratorul blocului face citirea pentru apă. De mai mulţi ani plătim nişte facturi uriaşe. Pe lângă apa consumată, conform citirii contorului, avem pierderi. Multe pierderi!

 

Plătesc cu vreo 30 la sută mai mult, deoarece aşa vor unii. Aceste pierderi sunt calculate la număr de persoane şi, cum suntem o familie mai numeroasă, plătim mai mult, deşi… Ce importanţă are că suntem mai mulţi, nu consumăm mai multe pierderi. Dar aşa au vrut cetăţenii oneşti din blocul nostru de la bulevard. Sătul de această porcărie, am acceptat din prima să vorbim cu o firmă autorizată pentru a ne face instalaţii individuale de apă şi să plătim la Vital, aşa cum se face la majoritatea blocurilor din oraş. Au urmat discuţii cu cetăţenii blocului în care stau. Am aflat că sunt unii care au un consum de trei metri cub, în fiecare lună, sau alte cifre din astea descurajante. Eu am între 20 şi 26 metri cub. Probabil, din acest obicei, aflat în zona penalului, rezultă pierderile.

 

Dar am trecut de discuţii şi din 16 familii de pe scară am rămas doar şase care au început lucrarea. Vecinii care vor la comun au început să se uite urât la noi, să ne judece, să facă reclamaţii, chiar. De neînţeles! În fond, fiecare poate face ce doreşte, în limitele legii.

Dar a trecut şi asta, s-a ajuns la legarea reţelei interne la magistrala de apă principală. Cea pe care vine apa pentru tot blocul. Acolo unde este şi contorul blocului. A trebuit făcută o mică modificare, ceea ce a presupus o lucrare. Nici nu au început meşterii să lucreze, că apa a ţâşnit. Ţeava de oţel, veche de prin anii `70, a cedat. A fost înlocuită. Muncitorul a schimbat o parte din ţeavă cu un tub din PVC, aşa cum se face acum. Mi-a arătat că ţeava de oţel se ţinea în doar trei puncte. Apa care venea la bloc curgea fără încetare de cine ştie când. De mai mulţi ani. Apa se aduna în căminul unde era contorul până la un nivel, după care se pierdea în pământ. O altă cauză a pierderilor de la noi din bloc.

Vital-ul, probabil, ar fi trebuit să înlocuiască, noi ar fi trebuit să vedem…

E mai simplu să pui pierderi pe care unii le plătesc în sumă de trei-cinci sute de mii în plus la o factură, şi aşa mare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.