• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 18 Ianuarie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Octombrie , 2019

Colţu meu. Ce rău e să fii minoritar!

Recent, la Carei, fostul viceprimar al Băii Mari, Istvan Ludescher a făcut un gest urât la manifestarea la care a fost invitat. Ludi nu a vorbit româ­neşte, doar în maghiară, iar cei ce nu cunosc limba s-au putut gândi la orice. Nu are importanţă ce manifestare a fost, cine l-a invitat şi ce ar fi trebuit să spună. Trăim în România! Nu este pentru prima dată când fostul oficial băimărean s-a comportat astfel. După ieşirea la pensie, aceste derapaje nu au mai fost vi­zi­bile şi lumea a uitat. Se mai întâmplă câteodată şi atunci ne amintim... În aceeaşi notă, recent a avut loc un festival al minorităţii maghiare. În Baia Mare. Este o manifestare cu tradiţie pentru minoritarii maghiari, la care participă şi mulţi români. Cu toate acestea am văzut prin oraş afişe cu manifestarea respectivă, lipite pe stâlpi şi în alte locuri interzise, de alt­fel, doar în limba maghiară. Pentru un român, chiar dacă cunoaşte maghiara, chiar dacă are prieteni maghiari, chiar dacă eşti tolerant, european sau mai ştiu eu cum, ar fi fost necesar să existe şi versiunea româ­nească. Să ştie tot poporul ce se întâmplă prin târg.
Aceste situaţii - şi sunt multe, în diverse locuri - nu fac decât să menţină disputa cu minorităţile de aici, aprin­să, continuă. Noi îi acuzăm că nu vor româneşte, ei ne acuză că nu pot ungureşte sau în altă limbă.
Ceea ce este fals! În ţările Europei din care facem parte aceste aspecte sunt eliminate printr-o abordare corectă din ambele părţi.
În Baia Mare mai sunt probleme cu romii. Dacă îndrăzneşti să vorbeşti despre unii minoritari romi care strică, fură, distrug, eşti catalogat rasist şi unul care asupreşte această minoritate. Dar nimeni nu pune pro­blema şi invers. Când minoritari romi vin şi aruncă gunoiul din containere pe jos, lângă, zi de zi, săptămână după săptămână, tot timpul, nu sare nimeni să spună că este o problemă şi să fie luate măsuri. Ni se spune că aşa sunt ei, că e lipsă de educaţie, că nu au ce mânca etc. Şi lucrurile sunt lăsate aşa cum sunt! Probabil e greu să fii minoritar, dar nu în România, nu în Baia Mare. Din contră!
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.