• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Aprilie , 2021

Colţu meu. Cărți bune la 80 de bani bucata

De mai mulți ani, se practică și în comerțul nostru reducerea de preț la fel și fel de produse. De la „vinerea neagră” la alte zile ale săptămânii, în fiecare lună, se fac reduceri de preț. Vitrinele magazinelor sunt tapetate cu afișe mari, care se văd de departe, cu procente ale reducerilor incredibile: „Până la 70%, sau 50%, 60%, 30%”. Sintagma „până la” este cheia acestor reduceri.  De fapt, reducerea este mai mică. Un produs de 10 lei, conform afișelor îmbietoare, ar trebui să fie 3 lei. Dar el este 5, 6 ori 8 lei. Dacă întrebi în magazin, ți se explică mecanismul. Au unul, două produse cu o reducere de 70%, iar restul au reduceri mai mici. În concluzie, „până la” este corect spus, dar înșelător. Omu’ care a văzut afișul vine, vede și ceva tot cumpără, chiar dacă nu e 70% reducere. Sunt chestii ce țin de  psihologia cumpărătorilor.
Așa că trec pe lângă magazine și nu intru să văd ce chilipir aș putea achiziționa. Cu toate astea, zilele trecute, am avut o mare surpriză. La un mare magazin băimărean s-a deschis, recent, un mic raion de cărți. O mică librărie pe care am vizitat-o. Cărți frumoase și scumpe, după părerea mea. Dar cărți. Ce cadou mai frumos poate fi?
Le-am mângâiat cu privirile, după care am trecut la cumpă­răturile pentru care am venit.  Umblând așa după apă și pâine, am dat de două  standuri mititele, tot cu cărți. Erau altele decât  cele din mica librărie. Și am văzut și afișul cu reducerea de 70%. Evident că am început să caut printre cărțile expuse. Am și găsit câteva care aveau un preț extrem de mic: 2,30 lei și 1,80 lei. Un volum de Dumitru Țepeneag și altul de Alexandr Soljenițîn. Incredibil, nu? Dar marea surpriză a urmat. Am descoperit două romane dintr-o colecție a scriitorilor de Nobel, care aveau incredibilul preț de 0,80 lei. Nu mi-a venit să cred. Am venit acasă mulțumit de achiziții, dar și trist. Dacă au ajuns la un preț așa de mic, înseamnă că lumea nu mai citește. Sau...cine știe.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.