• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Martie , 2016

Colţu’ meu / Bătrâneţea şi tinereţea în politică

Am fost la deschiderea Clubului liberalilor din Baia Mare, mai mult să îi văd pe membrii fondatori ai filialei maramureşene a PNL.

Nu pot spune că îi cunosc pe toţi, dar pe cei mai mulţi îi ştiu, fie din materialele de presă, fie din poveşti cu politicieni de-ai locului.

Întâlnirea a avut loc la restaurantul din centru, un fel de punct zero a liberalismului băimărean. Aşteptând să înceapă întâlnirea, mi-am amintit de alegerile de prin anii ’90 sau cele de după 2000. Pe atunci viaţa politică a Băii Mari era mult mai agitată, mai complexă, mai interesantă. Le sediile de partide aveau loc dezbateri până dimineaţa, în aşteptarea rezultatelor. Aveau loc discuţii demenţiale…Iar după aflarea rezultatelor urma descătuşarea. Coloane de maşini cu liderii filialelor umblau prin oraş, claxonau, strigau a victorie sau a jale.

Liberalii, de obicei învingători, se strângeau, după ce strigau măscări celor de peste drum, pesediştilor, se strângeau la barul din buricul târgului. Acolo, muzică, de băut, chiar şi nişte bare la care unii tineri sau mai tineri liberali dansau ori mimau dansuri. Efectiv se dansa pe mese! Eeee… altă viaţă…de partid.

Şi acum se organizează întâlniri de noapte la alegeri, dar atmosfera nu mai este ca în anii ’90 şi un pic după 2000.

Politicienii sunt altfel, schimbaţi, nu neapărat în bine. Aşa s-a tot spus că trebuie să înlocuim clasa politică a începutului democraţiei româneşti postdecembristă. Să dăm de pământ cu bătrânii şi să aducem tinerii politicieni, crescuţi şi formaţi în democraţie.

Schimbarea s-a făcut aproape sută la sută. Şi cumva pe nesimţite. Parcă nu îmi mai aduc aminte de bătrânii politicieni.

Dar este o mare dezamăgire. Mulţi dintre tineri nu au confirmat, ba s-au dovedit mai răi decât cei bătrâni. Sigur, sunt tineri care au făcut şi fac treabă bună, dar ca o chestie generală, tinerii nu au trecut testul. Cel puţin după mine!

Am amintit cele de mai sus după ce i-am văzut pe fondatorii liberali. Pe unii. Speram să mai vină şi ceilalţi, chiar m-aş fi bucurat să îi văd pe unii dintre ei, deşi cu o parte am avut dispute deoarece au fost subiecte de ziar.

La fel ar fi şi cu social-democraţii sau de pe la alte partide. Poate un club al bătrânilor politicieni maramureşeni ar fi o chestie bună!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.