• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 6 August , 2015

Colțu’ meu / Bătrâna maşină de spălat haine

Baia Mare este oraşul meu de suflet, chiar dacă nu m-am născut aici. Sunt băimărean de la începutul anilor ’70 şi pot spune că am crescut odată cu oraşul. Din păcate, amintirile mele cele mai pregnante sunt cele din categoria cum am pătimit în Baia Mare în perioada comunistă. După 1980 nu se găseam mai nimic, de mâncare în principal. Nu găseam, de pildă, morcovi pentru a face orez pasat pentru copiii mei în momentele de probleme digestive. Umblam ca hăbăucii printre blocuri să găsim morcovi în micile grădini ale oamenilor. Stăteam la lapte de la ora unu noaptea. Mergeam în grup, cu vecinii-prieteni pentru a mai fura câte o oră de somn. Toată casa era plină de scutece puse la uscat. Am avut noroc cu o maşină de spălat automată, fabricată în Cugir. Era la mare cinste în casă şi o tratam cu respect, deoarece ne-a servit cu pricepere şi profesionalism în perioadele cele mai complicate ale acelor ani.

După revoluţie ne-am mutat într-o altă locuinţă şi am venit cu maşina de spălat. Era cam zgomotoasă, dar o puteam repara eu. Am schimbat la ea multe piese şi am reuşit, de fiecare dată, să o fac să meargă. Mi-a fost dragă şi mi s-a făcut inima ca un purice în momentul în care ne-am hotărât să o schimbăm. Bătrâna mea maşină de spălat avea peste 20 de ani. Când am adus-o pe cea nouă, am hotărât că „vechitura” rămâne în hol ca un fel de suport pentru ce nu avea un loc bine stabilit. Evident că maşina veche era în stare de funcţionare. Motorul bun şi piatra pentru cuvă era chiar piatră adevărată.

 

Au mai trecut câţiva ani, până de curând, când nevoiţi să mai câştigăm ceva centimetri prin hol, am decis să renunţăm la bătrâna maşină de spălat. Foarte grea de dus pe scări trei etaje, ne-am pus să o desfacem în bucăţi. Misiune aproape imposibilă. Cu un mic baros, cu cleşti, patent, şurubelniţe şi trei perechi de mâini şi muşchi ne-am chinuit mai bine de o oră să o facem bucăţi pentru a fi dusă la gunoi. Sunt aproape sigur că dacă am fi băgat în priză bucăţile de maşină, ea ar fi spălat în continuare. Solidă, fiabilă la 30 de ani de la fabricaţie.

Şi dacă nu am fi spălat cu ea!

 

Cea nouă se dezmembrează singură, fără efort. Nu cred că apucă 12-13 ani. Asta este realitatea!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.