• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Martie , 2018

Coltu’ meu / Avem sau nu avem Universitate?

Vizita lui Emil Constantinescu în Baia Mare a fost un succes pentru organizatori, pentru cei care au participat la conferinţă şi la lansările de carte. Dincolo de succes, am rămas cu un gust amar asistând în direct la un exemplu de dezrădăcinare a Universităţii băimărene.
Înainte de începerea conferinţei, cei aflaţi în aulă au ascultat imnul naţional. La final, organizatorii au spus că urmează imnul Poli­tehnicii din Cluj. Muzica lină şi frumoasă a cuprins încăperea ridicată, amenajată pe vremea când Universitatea de Nord era o instituţie de învăţământ superior a nordului, a Băii Mari.
În aparenţă, este şi acum a oraşului.
Chiar am fost certat de un cititor, la un material mai vechi în care am spus că Baia Mare nu mai are învăţământ superior de stat. Formularea nu a fost aceasta. Dar subliniasem că Universitatea băimăreană este o secţie a celei clujene. Iar acum, dovada!
Poate părea o prostie, dar mă aşteptam să aud imnul Universităţii băimărene, nu a celei din Cluj. Şi a fost firesc să fie aşa din moment ce Baia Mare a fost aspirată de Cluj. Iar Uni­versitatea de Nord a devenit Centrul Uni­versitar Nord, sau aşa ceva, şi în continuare se spune sau nu se spune, Institutul Politehnic Cluj.
Să nu uităm că Baia Mare nu are rector ci doar un prorector şi multe din atributele unei ins­ti­tuţii de învăţământ superior de sine stătătoare au dispărut. Pentru studenţi nu este aşa de important, dar pentru oraş este important.
Chiar dacă cifrele de şcolarizare sunt făcute de cei din Cluj cu cei din Baia Mare, la o adică clujenii vor ţine cont de interesul instituţiei din Cluj. Vor tăia de la Baia Mare ce consideră că nu se potriveşte cu interesul clujenilor.
Cel mai bun exemplu este la partea de mine şi protecţia mediului. Din câte ştiu, aceste secţii sunt cam condamnate. Clujul neavând tradiţie pe astfel de specializări. Taman acum, într-un context economic global favorabil industriei miniere şi tot ce se dezvoltă pe orizontală.

În Europa, ţările dezvoltate şi cu minte la cap, reinventează mineritul şi toate industriile pe orizontală, ceea ce în­seamnă în afară de resursele minerale, resursele umane, specia­liş­tii, adică ingineri, maiştrii, mineri şi tot ce trebuie pentru ca aceste industrii să funcţioneze bine.
Noi închidem mineritul şi distrugem şcolile, fie profesionale, fie universităţile. Degeaba se discută de redeschiderea mineritului, de noua lege a Minelor, de investitori de peste mări şi ţări ce vor să exploateze aurul maramureşean, dacă nu ai specialiştii ce ar trebui să lucreze în mine şi în uzinele care oricum nu există (mă refer la flotaţii şi la cele unde se produc materiale pentru producţia din subteran sau carieră).

Revenind la imnul Universităţii, ce se poate spune? Avem sau nu avem Universitate?   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.