• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 18 Iunie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 Aprilie , 2019

Colţu meu. Au înflorit copacii urâţi

Brusc, copacii au înflorit. Un fenomen obişnuit, dar spectaculos de care mă mir în fiecare an, la începutul primăverii. Avem în faţa blocului o zonă verde destul de generoasă, un părculeţ cu mai mulţi copaci şi multe bănci. Chiar dacă părculeţul a fost aiurea aranjat, el există şi trebuie să fim mulţumiţi că îl avem. Spun că a fost aiurea aranjat deoarece sunt mai multe feluri de copaci plantaţi şi puşi, parcă, din avion. Parcul a fost „fondat” în anii ’70, după terminarea blocului cu ieşire la bulevard. Cred că cei de atunci s-au gândit să pună ceva pentru a acoperi zona din faţa blocului. Era moda cu molizi, nişte arbori nespectaculoşi, unii chiar urâţi deoarece cresc chirciţi, cu o tulpină chinuită. Nu a existat o oarecare viziune pentru zona verde de acum. Probabil, cei care au amenajat bulevardul nu aveau capa­ci­tăţi peisagistice aşa cum sunt acum.

Pe lângă molizi s-au plantat nişte copăcei mici, ăştia cred că sunt din perioada de după 1989, chinuiţi şi ăştia. Cu o coroană mică, cu frunze colorate şi cu flori micuţe. De fapt, florile acestor copăcei, altfel urâţi, sunt spectaculoase primăvara. La început de sezon vezi copacii parcă pregătiţi să înverzească. Iar a doua zi dimineaţa, când ai ieşit din casă, copăceii ăştia urâţi sunt înfloriţi. Mii de floricele albe sau roz îţi bucură ochii la trecerea pe lângă zonă. Este momentul de glorie al acestor copaci. După ce cad florile, trecând peste mizeria de sub ei, nu prea se curăţă, apar frunzele, nişte frunzuliţe şi cam atât. Nimic spectaculos până în primăvara urmă­toare.

Acum sunt plantaţi de vreo trei ani, platani. Ăştia pot aduce un plus în părculeţ, dar până se formează, până cresc şi ajung la o anumită măreţie vor trece mulţi ani. Aşa că ne rămâne doar momentul magnific al înfloririi copacilor urâţi, deveniţi pentru câteva zile frumoşi. Un fel de cenuşărese ale copacilor.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.