• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 28 Februarie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Noiembrie , 2018

Coltu’ meu / Atunci când prostia se întâlneşte cu plenul!

Consiliul Local este forul în care se dezbat proiectele de hotărâre prin care oraşul creşte, se dezvoltă, devine mai bun, mai prietenos… toate hotărârile legate de oraş sunt luate în CL. Un CL este format din consilieri aleşi de cetăţeni în urma votului din patru în patru ani. Consilierii sunt nominalizaţi de către partidele politice. Pentru a ajunge pe o astfel de listă, de consilier, trebuie să fii un cetăţean responsabil, profesionist, să ai o oarecare notorietate în cartier, sector, oraş… să fii inteligent şi să te intereseze dezvoltarea oraşului, mai binele comunităţii pentru care eşti consilier. Aleşii poporului au multe îndatoriri, obligaţii, dar au şi drepturi şi re­compense. Primesc o indemnizaţie des­tul de mare (şapte-opt sute de lei, sau poate mai mult în cazul în care participi la tot felul de şedinţe). Apoi, au acces la informaţii ce pot fi importante şi în in­teres personal.
Există o mulţime de consilieri băimăreni care în decursul celor 20 şi ceva de ani au reuşit să prospere, să acumuleze bunuri importante pe care altfel nu ar fi reuşit. De aceea, cetăţenii oraşului au pretenţia ca cei care îi reprezintă să fie responsabili, cinstiţi, eficienţi şi să ia cele mai bune decizii pentru mai binele comunităţii. Crezând astfel de teorii, am mers la şedinţa de CL, ultima, pentru a vedea ce se mai face în frumosul nostru oraş… M-am convins încă o dată că ale­şii, mulţi dintre ei, sunt în afara subiec­tului. Fac din şedinţele de CL un soi de dezbatere în care nu înţe­legi nimic. A fost un proiect de hotărâre în care se stabileau tarifele pentru agenţii economici în perioada de sărbători, în luna ca­dourilor. În esenţă, un proiect sim­plu de dezbătut şi aprobat. A avut, cred, vreo 14 amendamente. Multe dintre ele propuse de preşedintele comisiei de buget-fi­nanţe. Incredibilă dezbatere. Inutilă şi plictisitoare. După doi ani de apartenenţă la CL, unii aleşi nu ştiu că aceste pro­bleme se discută în Comisii. În plen vii cu proiectul dezbătut şi propus spre validare întregului CL.

Nu intrăm în explicaţii cu privire la proceduri, dar în mod normal aşa ar trebui să se întâmple. Mă uitam cum aleşii dezbăteau amendamentele propuse de un om, erau respinse de toţi şi tot aşa. Avea loc şedinţa de Comisie în plenul CL. Ceea ce este o prostie!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.