• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 17 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 8 Iulie , 2014

Colţu’ meu / Afacerile celor care nu fac nimic!

Ce porcărie este în Piaţa mare din Baia Mare! Am stat mai multe ore pentru a vedea finalul scandalului recent. În tot acest timp am reuşit să înţeleg unele chestiuni legate de afacerea din Piaţă. După mai mulţi ani de certuri şi scandaluri, te întrebi care este miza! Ce se câştigă?

 

La ultima întrebare e simplu de răspuns. Bani! Mulţi bani! Băieţii deştepţi ai pieţelor, ca să folosesc o formulă obişnuită pentru aceste vremuri, au făcut la începutul anilor 90 una dintre cele mai profitabile afaceri ale oraşului, ale zonei. În timp ce unii se certau pe sedii de partide, alţii, ca aceşti băieţi, au reuşit să obţină administrarea pieţelor cu tot ce decurge de aici. Peste 20 de ani au condus şi au beneficiat de această afacere. Ei spun că nu este mare brânză, dar averile declarate şi nedeclarate sunt martori tăcuţi.

 

La fel s-a întâmplat şi cu patrimoniul unor structuri comuniste precum Sindicatele şi UTC. În Baia Mare, cele două Case de Cultură aflate în patrimoniul acestor structuri până în 1990 (la sindicate şi acum) se dărâmă încet, dar sindicatele nu renunţă la un imobil pe care nu îl poate întreţine, repara, eficientiza. Ca în filmele cu proşti. Mai bine să se dărâme. La Casa Tineretului este o Fundaţie, pentru tineri se spune, dar condusă de un viitor pensionar.

 

De ce nu vor să dea municipalităţii aceste clădiri este greu desluşit. Ce ar putea face Consiliul Local cu aceste imobile? Nu le poate duce, nu le poate vinde, numai de bine ar fi.

Poveştile cu dărâmatul şi construitul de mall-uri sunt doar vorbe invocate întotdeauna în momentul în care se doreşte a tulbura somnul unor indivizi ce o duc bine fără să facă nimic, fără să fi contribuit cu nimic la patrimoniul pe care îl storc precum o lămâie.

Am stat şi m-am uitat la cei care lucrează în Piaţă. Este un alt univers. Aceşti oameni stau toată ziua acolo, între mese, mărfuri bune sau mai puţin bune, între afaceri oneroase şi certurile cotidiene. Fără acest loc ar fi dezorientaţi.

Probabil în oraş se simt stingheri!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.