• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Octombrie , 2019

Colţu meu. A căzut guvernul, urmează deconcentratele la nivel de judeţ?

A căzut guvernul! Să ne bucurăm sau să ne întristăm? Cam aşa sunau întrebările pe care şi le puneau vecinii mei într-o şedinţă de scară, ad-hoc constituită, afară în faţa blocului. Cam acestea sunt întrebările pe care şi le pun românii. Social-democraţii au regrete, liberalii speră să vină vremuri mai bune. Cele două tabere au argumente şi le scot la vedere. Nimic nou în politica de la noi. Aşa se întâmplă de fiecare dată, astea sunt limitele politicienilor noştri.
Vor urma negocieri pentru un nou guvern şi mai repede sau mai târziu vom avea echipa ce ne va duce în paradis! Sau poate nu!

Dar printre primele decizii, cred, va fi schimbarea celor care conduc deconcentratele. Justificat în multe situaţii. De fapt, puterea social-democraţilor de aici vine. Şefii de la baza administraţiei, a instituţiilor din subordine, sunt cei care au împins spre centru rezultate şi măsuri, cereri şi multe voturi. De aceea, trebuie să vină o altă gardă, a celor care sunt acum la putere. Într-o logică corectă, a jocului democratic, şefii de la deconcentrate ar trebui să fie pro­fesionişti. Dar, de fiecare dată, la schimbarea acestor şefi, altfel spus tot felul de cunoştinţe, rude, naşi, amante, sinecuri politice, interese de grup, se procedează cam la fel. În ultimii 30 de ani, cam aşa au decurs schimbările de putere. Fiecare echipă, partid, alianţă a venit cu liste de sinecuri, amante şi rude, pregătite să facă marea schimbare. Nu regret actuala echipă de sinecurişti, dar mă tem că vor veni alţii, de acelaşi fel, prin aceleaşi metode şi cu rezultate identice.
De exemplu, nu pot să nu dau un exemplu. La Inspectoratul Şcolar Maramureş e musai de făcut schimbările de la conducere. Dar nu ar trebui să plece primele două-trei funcţii, curăţenia trebuie făcută şi la nivel de inspectori de specialitate. Sunt unii care stau acolo de multe mandate şi au crezut că locul lor e acolo, pe viaţă, ca atare se comportă precum cei ce sunt de neînlocuit! Materiile principale ar avea nevoie de noi inspectori. Să vină unii mai tineri, mai profesionişti, iar cadrele didactice din judeţ să nu mai aibă lehamitea unor şefi dispuşi la toate măgăriile ce au dus la scăderea competenţei în şcoală.
Trebuie să ne eliberăm!    

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.