• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Ianuarie , 2017

Coaliția pentru Baia Mare, la răscruce de drumuri

După mai bine de două săptămâni de liniște, viața politică a Băii Mari a devenit un mic butoi cu pulbere ce va fi detonat în zilele care urmează. Se pare că liniștea politicienilor s-a risipit, iar sărbătorile au devenit amintiri în albumele personale și colective. Cap de afiș este Coaliția pentru Baia Mare, structură ce are 11 consilieri locali în CL Baia Mare. Dar mai apar în „joc” parlamentari, ALDE, PNL, PSD, partidele politice ce fac jocurile în administrația locală și județeană.

 


La mijlocul săptămânii trecute Coaliția a emis un comunicat prin care s-a transmis ceața asupra CL și Primăriei Baia Mare. Iată ce au transmis cei din Coaliție. „Coaliția pentru Baia Mare își va alege noua structură de conducere în cadrul Adunării Generale, în urma comunicării, la sfârșitul anului 2016, a retragerii din Coaliție a primarului ales al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.  Evenimentul va avea loc în data de 27 ianuarie 2017, începând cu ora 13:00, la Sala de Conferințe M1 din cadrul Centrului de Afaceri Millennium Business Center.
Ordinea de zi a Adunării Generale a Coaliției pentru Baia Mare va cuprinde subiecte referitoare la evaluarea acti­vității consilierilor locali care fac parte din alianță, ai celor județeni precum și a vicepreședintelui Consiliului Județean, Doru Ioan Dăncuș, dar și a viceprimarului cu atribuții de primar interimar, Marinel Rob. De asemenea, în cadrul întâlnirii vor fi discutate și aspecte legate de stabilirea programului de acțiune pentru anul 2017, dar și acordarea sprijinului politic, prin vot, pentru viceprimarul cu atribuții de primar interimar sau luarea în calcul a deciziei ca aleșii băimăreni care reprezintă Coaliția pentru Baia Mare să intre în opoziție în cadrul Consiliului Local Baia Mare”, se arată în adresă.

Toată lumea a fost surprinsă deși se așteptau anumite nuanțări ale situației din cadrul Coaliției. Nu este un secret că de ceva vreme este o stare de iritare în cadrul ei. Cea mai mare nemulțumire a venit din partea lui Cătălin Cherecheș. Acesta și-a arătat nemulțumirea față de modul în care Marinel Rob și-a exercitat atribuțiile de primar interimar în problema deszăpezirii orașului, dar și cu privire la luarea unor decizii. Nemul­țumirea lui Cherecheș a fost și față de unii consilieri locali ai Coaliției pentru pasivitate, neimplicare.
În spatele ușilor închise, nemulțumirile sunt mai adânci, mai numeroase și mai interesante. După nemulțumirile primarului ales au urmat nemulțumirile aleșilor pe listele de partid sau ale Coa­liției. Unii ar fi dorit mai multă transparență din partea administrației, alții au vrut intervenții rapide, alții au cerut lămuriri cu privire la dosare, contracte, cheltuieli... Blajinul Marinel Rob a reușit să își ridice pe toată lumea în cap prin „neimplicare” în problema­tica administrativă.

Dar lucrurile sunt mai complicate și au explicații în registrul politicii româ­nești. Toată povestea admi­nistrației orașului din ultima perioadă nu este decât un joc politic din care a fost exclus tocmai be­neficiarul principal, cetățenii.
Oamenii orașului nu au timp de finețuri politice, deoarece o administație in­com­petentă a reușit să îi pună la treabă chiar și acolo unde nu este treaba lor.
Din partea celor din administrație se invocă lipsa banilor, a utilajelor, a oa­menilor, de parcă nu de aia au ajuns acolo, să rezolve problemele, și așa avem un cerc vicios din care cei care pierd constant sunt cetățenii.
Desigur, cea mai mare nemulțumire a băimărenilor vine de la deszăpezirea inexis­tentă în cea mai mare parte a unei ierni ce s-a încăpățânat să nu fie ca vara.
Lumea uită că la începutul anilor ’90, sau înainte de 1989, erau ierni mult mai adevărate, cu zăpadă, frig, ger, viscol mai multe luni din an. Atunci, se poate ve­rifica, parcul auto al celor care desză­pezeau era la nivelul a 20% din ce au instituțiile și societățile care se ocupă azi de problema iernii. Dar străzile și tro­tuarele era curate, mai curate ca acum.
Revenind la problematica zilei, revolta din Coaliție, subiectul este de urmărit mai ales că printre punctele propuse spre dezbatere este și unul straniu, respectiv posibilitatea ca cei din Coa­liție să treacă în opoziție în CL Baia Mare.
Se mai vorbește de mișcări politice pe filiera PNL-ALDE, dar și spre alte partide.

 

Bota revine
 

Deputatul PSD Sorin Bota a trimis un comunicat de presă prin care cere o demitere a conducerii Primăriei, prin referendum.
 

 

„Băimărenii merită să își recapete orașul
Băimărenii merită să aibă la cârma orașului un primar responsabil, un primar căruia să-i pese de problemele acestui oraș și de cetățenii care îl lo­cuiesc. Cred că singura soluție în acest moment ar fi un referendum prin care să fie demisă conducerea Primariei Baia Mare, din următoarele considerente:
-  proasta gestionare a deszăpezirii în iarna 2016-2017;
- lipsa de perspectivă a orașului, el fiind blocat din punct de vedere administrativ, lucru care conduce la o blocare a dezvoltării orașului, toate proiectele orașului fiind supuse unei temporizări pe care băimărenii nu o merită;
-  imaginea negativă creată de această situație specială și incertă face ca orașul să nu mai devină atractiv pentru investitori și practic toate pro­iec­tele legate de dezvoltarea orașului, de crearea de noi locuri de muncă sunt puse astfel între paranteze.

Pentru toate acestea, consider că se impune o atitudine civică a locuitorilor și responsabilă a tuturor forțelor politice pentru a organiza și valida ulterior un referendum de demitere a conducerii primăriei Baia Mare.
Imaginea orașului trebuie sa fie una atractivă pentru locuitorii săi și pentru investitori, iar primarul ar trebui să facă un pas în lateral, să își rezolve pro­blemele, și să fie reales dacă cetățenii orașului asta își doresc”, se arată în comunicat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.