• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 1 Iulie , 2016

„Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” a ajuns la final

Unul dintre cele mai frumoase proiecte ale Consiliului Judeţean Maramureş – „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” - a fost finalizat, zilele trecute fiind organizată ultima conferinţă de presă aferentă proiectului. Obiectivul general al acestui proiect vizează în principal valorificarea şi promovarea durabilă a patrimoniului cultural al judeţului, dar are şi o importantă componentă turistică. 16 biserici de lemn de pe întreg teritoriul judeţului vor fi puse în valoare datorită lucrărilor care s-au efectuat în cadrul proiectului.

 

 

Lucrările au vizat: construirea a 16 centre de informare turistică în proximitatea fiecărei biserici, având o arhitectură specific maramureşeană, amenajarea de parcări, reabilitarea gardurilor, iluminat stradal şi în zona monumentului istoric şi al parcărilor etc.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea a ţinut să felicite întreaga echipă de proiect, declarând că a urmărit în timp îndeaproape felul în care s-a derulat acest proiect, care nu a fost unul uşor.

„Proiectul se referă în fond la ceea ce putem lăsa pe mai departe ca moştenire, pentru că promovarea patrimoniului cultural trebuie să reprezinte o prioritate. Acest proiect este un model de succes, un exemplu de bună-practică.” – a adăugat Gabriel Zetea.

 

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ioan Doru Dăncuş a insistat asupra nevoii de maximizare a potenţialului turistic al proiectului, prin dotarea cu materiale a centrelor de informare turistică, dar şi prin specializarea personalului angajat în aceste centre.

 

În cadrul conferinţei s-a vorbit şi despre provocările care au existat în derularea proiectului, acestea ţinând de numărul mare de locaţii aferente, dar şi de numărul mare de parteneri implicaţi în proiect.

 

Proiectul este finanţat prin Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.1 – Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea şi modernizarea infrastructurilor conexe.

 

Valoarea totală a acestuia este de 19.851.274,44 lei.

 

 

Bisericile de lemn reprezintă o realitate definitorie pentru geografia spirituală a poporului român de pretutindeni. Lucrare colectivă, adesea anonimă, bisericile de lemn din Maramureş sunt o reflectare a condiţiilor socio-economice şi istorice, o convingătoare demonstraţie de continuitate a unei vieţi spirituale de veche tradiţie. Ele sunt documente de certă autenticitate nu numai prin elementele înfăţişării lor, ce reflectă unitatea poporului român, ci şi prin rolul pe care l-au împlinit în viaţa românilor transilvăneni: tribună naţională, şcoală, aşezământ de cultură şi artă, realităţi ale căror sens se împleteşte armonios cu atributul lor de ctitorie a obştii. Cu alte cuvinte, bisericile de lemn reprezintă o realitate definitorie pentru geografia spirituală a poporului român de pretutindeni.

 

Valorificarea durabilă a potenţialului turistic al bisericilor de lemn recunoscute ca valori ale patrimoniului mondial UNESCO şi ale patrimoniului cultural de importanţă naţională, prin crearea şi îmbunătăţirea infrastructurilor conexe respectiv prin includerea acestora într-un circuit turistic cultural-religios, va determina o creştere calitativă a ansamblului condiţiilor de practicare a acestei forme de turism, cu impact direct atât asupra creşterii atractivităţii turistice a judeţului Maramureş, cât şi asupra consacrării acestuia ca şi destinaţie turistică europeană.

Pentru a asigura o repartizare spaţială relativ echilibrată a activităţilor turistice în vederea antrenării mai multor areale cu competitivitate economică scăzută, proiectul vizează 16 biserici de lemn localizate în diferite zone ale Maramureşului, respectiv: Bârsana, Bogdan Vodă, Botiza, Călineşti, Copalnic Mănăştur, sat Cărpiniş, Deseşti, Ieud, Ocna Şugatag (sat Şugatag), Poienile Izei, Remetea Chioarului, Rozavlea, Săcălăşeni, Şişeşti (sat Plopiş, Şurdeşti).

 

Bisericile de lemn din arealul maramureşean se remarcă prin planimetrie, tehnica îmbinărilor din lemn şi a realizării învelitorilor de şindrilă, fiind o dovadă certă a ingeniozităţii soluţiilor constructive performante la cel mai înalt nivel de exprimare artistică. Ele au fost ridicate pe înălţimi, unde verticalitatea a impus soluţii constructive specifice vizibile în realizarea şarpantelor şi turlelor prevăzute cu foişor în care de regulă se afla clopotniţa acoperită cu o cupolă prelungită provocator spre cer, în vârful căreia este fixată o cruce din fier forjat de formă elaborată. Ansamblul arhitectural bisericesc din Maramureş a evoluat în timp în funcţie de priceperea, experienţa şi fantezia constructorilor locali, ei reuşind să impună un anume stil în redarea plastică a formelor şi motivelor ornamentale.

Monumentele istorice cuprinse în proiect sunt cuprinse în categoria A pe Lista monumentelor istorice 2010, întocmită de Ministerul Cultelor şi Culturii, şapte dintre ele fiind monumente UNESCO.

 

Creşterea gradului de accesibilitate ale bisericilor de lemn selectate s-a realizat prin reabilitarea drumurilor de acces din drumul judeţean sau naţional principal până în punctul de vizitare din incinta monumentului pe o distanţă de maxim 1 km şi prin realizarea de parcări pentru autoturisme şi autocare în proximitatea drumului de acces în incinta obiectivului.

 

Dezvoltarea infrastructurii conexe zonei turistice aferente monumentelor istorice, a presupus construirea unui punct de informare turistică, alimentarea cu apă din surse locale individuale sau prin racordarea la sistemul centralizat de alimentare cu apă în cel mai apropiat punct, canalizarea apelor uzate, iluminatul stradal în zona monumentului istoric şi a parcării, iluminatul arhitectural şi de punere în valoare a obiectivului.

 

Consacrarea monumentului istoric ca destinaţie turistică prin sporirea vizibilităţii acestuia, va fi rezultatul un ei serii de activităţii de informare şi promovare a  a circuitului turistic.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.