• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Octombrie , 2016

Ceremonia de comemorare a martirilor de la Moisei

Vineri, 21 octombrie, Primăria comunei Moisei a organizat în localitate o ceremonie militară şi religioasă în memoria martirilor ucişi în masacrul de acum 72 de ani. În 14 octombrie 1944, unităţile militare maghiare aflate în retragere din Transilvania de Nord, pe Valea Izei, au împuşcat 31 de patrioţi români, ucigând 29 dintre ei, în două case ţărăneşti din Moisei.

 

Evenimentul a început la Biserica ortodoxă din comuna Moisei, unde a fost oficiată o slujbă religioasă. Apoi, prefectul Sebastian Mihai Lupuţ, alături de reprezentanţi ai Garnizoanei Baia Mare şi ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, au depus coroane de flori la grupul statuar al sculptorului Vida Gheza, ridicat în memoria martirilor de la 1944.

În continuare, ceremonia s-a desfăşurat în preajma Obeliscului dedicat eroilor de la Moisei. După ce detaşamentul de onoare a prezentat onorul prefectului judeţului Maramureş, a fost salutat Drapelul de Luptă şi s-a intonat Imnul Naţional al României. Preasfinţia Sa Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, în fruntea unui sobor de preoţi, a oficiat serviciul religios şi sfinţirea coroanelor de flori.

 

În alocuţiunea sa, primarul comunei Moisei, Toader Şteţcu, a vorbit despre efortul pe care moiseienii l-au făcut pentru restaurarea monumentului lui Vida Gheza, un punct de atracţie deosebit al acestei localităţi.

Prefectul Sebastian Mihai Lupuţ a spus: „Trebuie să ne amintim şi să celebrăm mereu memoria eroilor noştri. Lor trebuie să le fim profund recunoscători. Probabil, acum, ne poate fi greu să înţelegem pe deplin ce înseamnă a-ţi da viaţa pentru patrie. Însă trebuie să înţelegem că, fără aceste sacrificii, naţiunea noastră nu era azi ceea ce este. Cred în curajul şi în spiritul de sacrificiu al românilor. Cred în puterea oamenilor simpli de a schimba istoria. În momentele grele, dar şi în vremurile bune, să ne gândim la înaintaşii noştri şi la tot ceea ce au făcut ei pentru noi. Astăzi ne bucurăm de libertate şi de posibilitatea de a ne decide singuri destinul. Avem şansa de a trăi în vremuri de pace, chiar dacă nu lipsite de provocări. Să nu uităm că datorăm aceste privilegii în primul rând înaintaşilor noştri, celor care şi-au sacrificat viaţa cu eroism şi abnegaţie. Din când în când, să ne gândim la ei cu recunoştinţă. Dumnezeu să-i odihnească în pace!”.

 

La Obelisc au depus coroane de flori prefectul Sebastian Mihai Lupuţ, primarul Toader Şteţcu şi urmaşi ai martirilor de la 1944. În final, un grup de elevi a intonat un cântec patriotic, iar Detaşamentul de Onoare a prezentat onorul.

 

„Trebuie să înţelegem că, fără aceste sacrificii, naţiunea noastră nu era azi ceea ce este. Cred în curajul şi în spiritul de sacrificiu al românilor. Cred în puterea oamenilor simpli de a schimba istoria. În momentele grele, dar şi în vremurile bune, să ne gândim la înaintaşii noştri şi la tot ceea ce au făcut ei pentru noi”.

 

Sebastian Mihai Lupuţ, prefectul judeţului Maramureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.