• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Septembrie , 2014

Centura Satu Mare, o oportunitate pentru Drumul Expres băimărean

În perioada următoare, Ministerul Transporturilor va prezenta, spre dezbatere publică, de la 1 octombrie, Masterplanul General de Transport, un document în baza căruia România va primi finanţare nerambursabilă pentru infrastructură pentru perioada 2014-2020.

 
 

Aceste planuri generale au fost aşteptate de toată lumea şi mai ales de Maramureş. Una dintre cele mai văduvite zone din ţară în ceea ce priveşte fonduri pentru infrastructură, în ultimii 20 de ani, speră ca măcar un proiect major al Maramureşului să facă parte din Masterplan. Potrivit unor surse, ar fi vorba de Drumul Expres Baia Mare – Vaja. Alte voci afirmă că nu vom avea drum rapid din nord spre Ungaria, dar ar putea fi un drum rapid din Cluj, cu bretele de legătură din Baia Mare şi Satu Mare. Sau poate va fi un alt proiect, care va fi benefic Maramureşului.

Până se va clarifica dilema, vă spunem că zilele trecute a fost scoasă la licitaţie Centura municipiului Satu Mare, parte din viitorul Drum Expres, în varianta dorită de maramureşeni.

Potrivit informaţiilor oferite de CNADNR a fost scos la licitaţie contractul de proiectare şi execuţie a variantei de ocolire a municipiului Satu Mare, valoarea contractului fiind estimată a se ridica la 559-655 de milioane de lei (127-148 de milioane de euro), potrivit informaţiilor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

 

Centura ocolitoare a municipiului Satu Mare are o lungime totală de 13,5 km, 2 noduri rutiere, 5 poduri şi pasaje, potrivit informaţiilor Mediafax. Cu alte cuvinte, un kilometru din centura Satu Mare poate ajunge să coste până la 11 milioane de euro, se arată în presa de specialitate. Preţul pe kilometru ar putea să scadă însă după organizarea licitaţiei, în contextul în care, în general, constructorii vin cu oferte de preţuri mai mici decât cele estimate de CNADNR, care sunt doar orientative. Contractul de construcţie al centurii Satu Mare va fi finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi va fi atribuit după criteriul celui mai scăzut preţ. Trebuie menţionat că lipsa Centurii Satu Mare a fost principalul obstacol în realizarea Drumului Expres Baia Mare – Vaja.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.