• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Octombrie , 2013

Centrul Europei este la Sighetu Marmaţiei

În 27 septembrie 2013, a avut loc, la Sighetu Marmaţiei, deschiderea celei de-a 7 a ediţii a Şcolii Politice ”Gheorghe I. Brătianu”, organizată în fiecare an de Tineretul Naţional Liberal.

 
 

La eveniment au participat Florin-Alexandru Alexe, deputat, vicepreşedinte PNL, preşedinte TNL, Ovidiu Nemeş, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Mihai Voicu, ministru pentru relaţia cu parlamentul, Costel Alexe, deputat, secretar general TNL, Claudia Benchescu, preşedinte CSL, Mihaela Spătaru, vicepreşedinte TLDM, Republica Moldova.

 

Ovidiu Nemeş, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, le-a urat participanţilor bun venit în ”centrul Europei”: ”Sighetu Marmaţiei este un loc aparte, atât din punct de vedere geografic – pentru că se află la 20 de km de centrul Europei, cât şi din punct de vedere al istoriei României – pentru că nu ne lasă să uităm sacrificiul pentru libertate.” Primarul sighetean le-a transmis participanţilor: „Aş vrea să plecaţi din Sighetu Marmaţiei nu cu tristeţea locurilor, ci cu învăţătura pe care v-o transmit lectorii şi cu dorinţa de a povesti ce aţi văzut şi aţi auzit aici. Să povestiţi despre atrocităţile care s-au întâmplat aici, în anii ’50, pentru ca acele lucruri să nu se mai poată întâmpla.”

 

Preşedintele TNL, Florin-Alexandru Alexe, a rememorat istoria, dar şi importanţa actuală, a Şcolii Politice ”Gheorghe I. Brătianu”: ”Sunt 7 ani de când venim la Sighet şi suntem, deja, câteva mii, cei care ne întâlnim aici ca să ne arătăm respectul şi recunoştinţa faţă de toţi cei care au participat la rezistenţa anticomunistă. Este important să continuăm să ne întâlnim an de an pentru ca noile generaţii de tineri liberali să cunoască momentele şi întâmplările care au marcat iremediabil istoria României.”

 

Referindu-se la rezonanţa pe care Şcoala de la Sighet o are în rândul tinerilor liberali, Mihai Voicu, vicepreşedinte PNL, ministru pentru relaţia cu parlamentul, le-a spus participanţilor: „Această şcoală politică şi ceea ce se discută în aceste zile aici este ceva special, pentru că noi nu suntem membrii oricărui partid, ci suntem membrii PNL, partidul ai cărui lideri s-au numărat printre victimele torţionarilor comunişti.”Mihaela Spătaru, vicepreşedinte TLDM a vorbit despre lupta pe care tinerii din Republica Moldova o duc şi în prezent pentru apărarea libertăţii cuvântului şi a valorilor democratice: ”Coaliţia democratică din parlament are o poziţie foarte fragilă pe care o susţinem cu eforturi. Dar fragilitatea democratică se regăseşte nu numai în parlament, ci şi în societate. Noi încercăm zi de zi să aducem valorile democratice mai aproape de oameni.”

 

Unul dintre principalele momente ale Şcolii de la Sighet este vizitarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. ”De şase ani vin în fiecare toamnă la Şcoala de la Sighet şi de fiecare dată sunt la fel de impresionată. După ce ai vizitat Memorialul, nu vei mai putea zâmbi pentru o vreme. Oamenii care au murit acolo sunt cei care au făurit o Românie mândră şi prosperă. Acest gând ar trebui să ne responsabilizeze pe fiecare dintre noi.”, le-a transmis Claudia Benchescu, preşedinte CSL, tinerilor participanţi.

 

Costel Alexe, secretar general TNL, a subliniat faptul că mesajele transmise în cadrul Şcolii de la Sighetu Marmaţiei ajung în toate colţurile ţării prin intermediul participanţilor care reprezintă toate filialele TNL.

 

În cadrul discursului pe care l-a susţinut în faţa tinerilor liberali, Mugur Cozmanciuc, deputat, membru al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, a declarat: Democraţia veritabilă este singura şansă pentru dezvoltarea societăţii noastre şi eu, ca liberal, cred cu tărie în această viziune.

 

În 28 septembrie, alături de tinerii liberali s-au aflat Crin Antonescu, preşedintele PNL, Daniel Chiţoiu, vicepreşedinte PNL, vice prim-ministru, ministrul Finanţelor Publice Eduard Hellvig, secretar general PNL, europarlamentar, Cristian David, ministru delegat pentru românii de pretutindeni, Andrei Muraru, preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Alexandru Muraru, director general, Institutul Naţional al Patrimoniului şi Liviu Tofan, director, Institutul Român pentru Istorie Recentă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.