• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Septembrie , 2016

Centrul de Tranzit, un proiect pilot marca HHC

Recent a avut loc în Baia Mare un eveniment deosebit pentru HHC România şi pentru asistenţa socială românească. A fost inaugurat Centrul de Tranzit, Asistenţă şi Consiliere pentru tinerii ce părăsesc sistemul de protecţie al statului.

 

 

Un obiectiv important care închide cercul asistenţei sociale oferite de HHC România în Maramureş, ca o alternativă la protecţia oferită de stat.

La eveniment au participat Dragoş Pîslaru - ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Maria Gheorghiu - consilier de stat în cadrul Cancelariei primului ministru, Ştefan Dărăbuş - director regional pentru Europa Centrală şi de Sud al Hope and Homes for Children, Marco Hößl - CEO Kaufland România, Gabriel Zetea - preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Marinel Rob - primarul interimar al municipiului Baia Mare şi Bogdan Gavra - directorul Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Baia Mare.

Construcţia Centrului a fost demarată în toamna anului 2015 şi a fost realizat cu sprijinul financiar al companiei Kaufland, iar terenul a fost pus la dispoziţie de Primăria Baia Mare. Centrul are o capacitate de 19 locuri şi are scopul de a rezolva problema unei locuinţe după ieşirea din sistemul de protecţie al statului, dar şi a educaţiei-asistării tinerilor vulnerabili  pentru integrarea socială, formarea profesională şi accesul pe piaţa muncii în Maramureş.

 

Inaugurarea a avut loc în prezenţa celor care lucrează în sistemul de protecţie, dar şi a unora dintre beneficiari, tineri care vor locui în garsonierele oferite de Centru. Festivitatea a fost moderată de Dragoş Bucurenci, iar sarea şi piperul manifestării au fost aduse de Chef Adi Hădean.

 

Oficialii maramureşeni şi ministrul Pîslaru au avut scurte declaraţii despre eveniment, despre nevoia de a continua un proiect pilot demarat de HHC România.

„Asistăm la inaugurarea Centrului de Tranzit pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie al copilului. Este un program pilot pentru că reprezintă un parteneriat public-privat între finanţarea pe care o aduce o companie mare cum este Kaufland prin o organizaţie cum este HHC şi Consiliul Local Baia Mare. CL Baia Mare a oferit terenul, noi, HHC România am construit Centru de Tranzit, adică 19 garsoniere pentru tot atâţia tineri care nu au unde să locuiască la ieşirea din sistemul de protecţie a statului, pe o perioadă de aproximativ doi ani de zile. Vor putea să rămână aici până reuşesc să îşi facă un rost, până reuşesc să îşi găsească un loc de muncă, vor avea parte şi de consiliere şi de ajutorul unor asistenţi sociali. Modul în care vor da piept cu realitatea va fi „îndulcit”, mai potrivit pentru ceea ce înseamnă un tânăr fără sprijin, cum sunt cei care vin din sistem.

Centrul este o investiţie de aproximativ 350.000 de euro, iar proiectul strategic pe care îl avem cu Kaufland pe trei ani de zile reprezintă o sumă de 470.000 de euro. La finalizarea acestui ciclu de parteneriat, Kaufland a decis să continue cu noi, încă un proiect pe alţi trei ani de zile pentru a face lucruri asemănătoare.

Proiectul de aici este unul pilot, ceea ce înseamnă că vor mai exista astfel de centre în altă parte. În Maramureş acest Centru cred că va fi suficient, dar fiecare judeţ ar trebui să aibă un astfel de Centru pentru tinerii care ies din sistemul de protecţie al statului deoarece foarte mulţi dintre ei ajung să doarmă sub pod sau sub cerul liber şi, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte ocazii, la programe pe care noi le-am dezvoltat împreună cu parteneri din autorităţi publice, sunt convins că şi acest proiect pilot va fi preluat şi replicat de alte oraşe, municipii.

În derularea proiectului nu am avut, din fericire, greutăţi. Nevoia acestui Centru de Tranzit a fost înţeleasă de cei de la Serviciul de Asistenţă Socială Baia Mare, de asemenea de cei din Direcţia de protecţie a copilului. Ei ca şi autorităţi publice, noi ca ONG-uri şi alte ONG-uri pe lângă noi vom putea să lucrăm astfel ca tinerii ce merită să ajungă aici, cei care chiar vor să îşi facă un rost şi să se ajute pe ei înşişi să devină independenţi.

Pot spune că a fost un exemplu de bună colaborare, nu am avut dificultăţi, nu am avut greutăţi. Cred că singurele greutăţi sau provocări vor fi în alegerea celor 19 tineri”, a spus Ştefan Dărăbuş, director regional al HHC pentru Europa Centrală şi de Sud.

 

Ştefan Dărăbuş a fost cel care în urmă cu 20 de ani a început dezvoltarea a ceea ce este acum HHC România, o alternativă viabilă la serviciile de protecţie ale statului. Prin inaugurarea acestui Centru, în Maramureş se poate spune că s-a închis un cerc în privinţa protecţiei copilului. Întrebat fiind cum vede aceşti ani trecuţi în dezvoltarea unui sistem alternativ, Ştefan Dărăbuş a făcut câteva precizări interesante.

„Mai este un lucru de făcut. Intervenţie şi finanţare în prevenirea separării copilului de familie, cu alte cuvinte transferarea atenţiei şi a focusului de pe consecinţe, de pe efecte, pe cauze. Transferarea finanţării de pe sistem de pe administraţie, pe familie astfel încât să nu ajungă copiii în sistemul de protecţie socială, astfel încât robinetul ăsta prin care tot curg copii în sistem să se închidă. Este începutul şi sfârşitul. Astăzi, am asistat la un proiect care ţine de sfârşit, în modul în care ne ocupăm noi şi cei din sistemul public de protecţie socială de cei care ies din sistem. Dar, rămâne încă cronică problema prevenirii separării copilului de familie şi rămâne cronică absenţa finanţării formelor de sprijin şi de intervenţie de care au nevoie familiile aflate în dificultate, familiile marginalizate.

În cei 19 ani de când am început să lucrez în acest domeniu s-au schimbat multe, de la mentalităţi, la situaţii. Vorbim de două Românii, de două oraşe Baia Mare, de două judeţe diferite. Atunci toţi copiii erau plasaţi în instituţii ale statului, nu erau alternative sau servicii bazate pe conceptul familial. Acum, în Maramureş atenţia este centrată pe familie şi pe copil, pe tânăr, nu pe sistem. Clar că mai sunt probleme care trebuie rezolvate, clar că mai sunt circuite financiare care trebuie aduse pe masa de care au nevoie şi anume, centrarea pe copil, pe beneficiar, dar cred că suntem foarte departe de punctul de început, cred că am depăşit nişte etape critice. Există o schimbare în abordarea generală, copiii au nevoie de familii!”, a spus Ştefan Dărăbuş.

 

Din partea finanţatorului am vorbit cu responsabilul pe partea de sponsorizare.

„Am decis să facem acest Centru de Tranzit împreună cu HHC deoarece este un proiect unic, un proiect pilot care este pentru tinerii care ies din protecţia de stat. Aceşti tineri care au 18 ani nu ştiu ce înseamnă să trăiască singuri, individual şi pe cont propriu, iar acest Centru de Tranzit îi învaţă ce înseamnă să stai într-un apartament, să faci cumpărături, să plăteşti facturi, tot ceea ce înseamnă să trăieşti singur. Proiectul s-a realizat în Baia Mare deoarece HHC are un parteneriat foarte bun cu administraţia locală şi a primit un teren, dar şi cu CJ Maramureş, cei care vor prelua tot proiectul pentru a-l întreţine şi pentru a fi dus mai departe.

Este un proiect pilot ce dorim să fie preluat şi de alte localităţi.

Am fost anul trecut când s-a pus prima piatră şi acum Centrul este gata. Arată foarte bine!

Această realizate a confirmat faptul că HHC este un partener de încredere, care chiar face ceea ce promite. Vom merge mai departe mai ales cu aşa proiecte importante”, ne-a spus Katharina Scheidereiter, responsabil Kaufland România.

 

 

„Trebuie să ne asumăm solidaritatea faţă de grupurile vulnerabile. Şi cred eu că ceea ce se întâmplă astăzi aici nu este neapărat o rezolvare. Cred că acest imbold pe care îl dăm, de preocupare, de coeziune, de a încerca să putem să ne gândim că dacă până la urmă ne uităm în oglindă recunoaştem problemele societăţii înseamnă să recunoaştem că aceşti tineri au nevoie de sprijin. Atunci putem să progresăm în această societate, care îşi doreşte într-adevăr un viitor dezvoltat. Noi aici nu discutăm de o clădire. Semnificaţia sa este migraţia de la un sistem de beneficiu unde se dau bani pentru copii la serviciile prin care aceşti tineri sunt călăuziţi în integrarea socială. Iar ce facem astăzi aici prin inaugurarea acestui centru este de fapt un simbol asupra unei noi politici de aliniere clară între instituţiile statului. Între public şi privat şi între zona centrală şi locală în ceea ce priveşte modul în care ne asumăm o Românie solidară şi coezivă în continuare”.

Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

 

„Îl felicit pe Ştefan Dărăbuş şi Hope and Homes for Children pentru că, încă o dată, este motorul unei schimbări din Baia Mare. Felicit Kaufland că a reuşit să facă ceea ce puţine societăţi private reuşesc: să vină cu finanţarea, care până la urmă lipseşte atât de mult administraţiilor publice locale. HHC a fost întotdeauna un motor al schimbării. A pornit de aici, din Baia Mare! Atât de multe lucruri s-au schimbat în domeniul asistenţei sociale prin simplul fapt că oameni cu energie au iniţiat de aici, din Baia Mare, proiecte care au fost implementate la nivel naţional. Ceea ce Ştefan Dărăbuş a susţinut în faţa juriului internaţional, în competiţia pentru Capitală Culturală în 2021 că, Baia Mare are capacitatea de schimbare este valabil şi aici.

În asistenţa socială din România schimbarea a început din Baia Mare. Atâta vreme cât noi, cei care lucrăm temporar în administraţia publică locală, vom avea puterea de a susţine astfel de iniţiative, ele nu fac decât să aducă bucurie beneficiarilor”.

Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş

 

„Privesc în urmă cu câţiva ani când la nivelul municipiului am realizat o strategie cu HHC privind serviciile sociale. În acel moment ne propuneam să avem servicii calitative pentru toate grupurile defavorizate de pe raza municipiului Baia Mare. Până astăzi, pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului, acest serviciu era inexistent sau era doar undeva, în nişte documente. De astăzi, practic, colegii mei de la SPAS vor deveni părinţii celor 19 tineri care vor intra în acest centru. Cred că exemplul poate fi multiplicat şi la nivel naţional”.

Bogdan Gavra, directorul SPAS din cadrul Primăriei Baia Mare

 

„Este un proiect care deschide un nou capitol de bune practici în domeniul asistenţei sociale în Baia Mare. Tinerii care vor ieşi din sistemul de protecţie al statului au o şansă în plus de integrare în societate. Domnule ministru vă mulţumesc pentru prezenţa în Baia Mare şi mai ales pentru că v-aţi găsit timp să staţi de vorbă cu reprezentanţii SPAS-urilor din România. De multă vreme colegii noştri nu au avut ocazia profesională de a sta de vorbă cu un înalt demnitar, cu atât mai mult cu un ministru”.

Marinel Rob, primarul interimar al Băii Mari

 

 

Un Chef cu inimă mare

 

Adi Hădean este unul dintre băimărenii cunoscuţi în întreaga Românie după apariţia ca jurat în emisiunea de mare succes, Master Chef. Dar Adi este, dincolo de bucătărie, un personaj interesant care ajută, care îşi doreşte ca românii în general şi tinerii din sistemul de protecţie, în cazul de faţă, să ştie să trăiască sănătos, să ştie să facă cumpărături, să se descurce onorabil chiar şi în bucătărie. Adi Hădean îi va consilia pe tinerii de la Centru cu privire la aspecte ce ţin de modul în care se fac cumpărături, cum se depozitează alimentele în mod corect, cum se foloseşte eficient frigiderul.

 

„Cred că este foarte important ce se întâmplă aici. La 19 ani am plecat din casa părinţilor mei. Dar a fost o chestiune asumată şi pe de altă parte mi-am asumat şi faptul că dacă dau de gard am şi unde să mă întorc. Pentru aceşti tineri este puţin mai complicat. Ei nu prea au unde să se întoarcă. Acest loc le oferă exact acel spaţiu în care pot să revină în momentul în care au eşuat în căutarea lor. Este un loc din care se pot alimenta cu speranţe în primul rând şi un loc în care se pot odihni”, a spus Chef Adrian Hădean.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.