• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Octombrie 2018

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Noiembrie , 2017

Centrul de Radioterapie din Baia Mare, pe ultima sută de metri

Calvarul bolnavilor de cancer din judeţ şi din zonele li­mi­trofe va lua sfârşit printr-un proiect foarte important care devine realitate: Centrul de radioterapie din Baia Mare. Contractul de finanţare al investiţiei în valoare de 3 milioane de euro a fost semnat încă din 14 martie 2016, la Bucureşti, în prezenţa repre­zentanţilor Ministerului Sănătăţii şi a reprezentanţilor Băncii Mondiale și presupune o serie de dotări specifice, precum și personal specializat care să acorde asistența medicală necesară.


Ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” a arătat că spitalul din Baia Mare a fost cuprins în primul val alături de Cluj şi Bucureşti (Institutul Onco­logic şi Spitalul Elias). Ulterior, Clujul a fost retras de pe lista de finanţare, fiind înlocuit cu spitalele din Galaţi şi Constanţa. În data de 3 aprilie 2017 a fost semnat ordinul de începere al lucrărilor de extindere şi modernizare ale buncărului, iar în 6 aprilie 2017, pe site-ul Băncii Mondiale a fost publicat caietul de sarcini pentru aparatura necesară dotării buncărului de radiote­rapie al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare. Licitația pentru adjudecare a fost fina­lizată, astfel că existenţa acestui centru de radioterapie devine o certitudine confirmată prin semnarea protocolului de atribuire al aparaturii medicale. Odată finalizate lucrările și instalate aparatele medicale, Centrul de Radio­terapie al Spitalului Județean din Baia Mare va deservi atât bolnavii din Ma­ramureș, cât și pe cei din județele li­mitrofe.
Protocolul privind atribuirea de apara­tură medicală de către Ministerul Sănă­tății pentru Centrul de Radio­te­rapie al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a fost semnat joi, 9 noiembrie, la Guver­nul României, în prezența managerului Spitalului Județean din Baia Mare, ec. Sorina Pintea și a președintelui Con­siliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Contractul de furnizare de echipamente de radioterapie nr 8362RO-ICB G/C1/3.1, încheiat între Ministerul Sănătății și asocierea formată din Elek­ta Limited și SC Medlimpex 95 SRL prevede executarea de lucrări civile de construcții necesare în vederea insta­lării echipamentelor de radioterapie, respectiv accelerator linear de particule, modernizarea computerului to­mograf, sistem de planificare al trata­men­tului și stații de conturare (TPS/ CS) și modernizarea celor existente, sistem de înregistrare și verificare (R&V), seturi de imobilizare pentru ac­celerator și CT stimulator, set complet de dozimetrie.
Echipamentele sunt destinate bunei funcționări și asigurarea tratamentului pacienților în cadrul secției de oncologie medicală a Spita­lului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, aflat în proprietatea Consiliului Județean Mara­mureș.
Secția de oncologie medicală a Spita­lului Județean a fost inclusă pentru dotare în proiectul „Reforma Sectorului Sanitar - Îmbună­tățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar” finanțat prin acordul de împrumut dintre Ro­mânia și Banca Interna­țională pentru Reconstrucție și Dez­voltare.

Președintele Consiliului Județean Ma­ramureș, Gabriel Zetea a arătat că investițiile în infrastructura de sănătate reprezintă o prioritate pentru executivul administrației județene. „Mulțumim Guvernului României pentru sprijinul pe care ni-l acordă și în domeniul sănătății. Baia Mare și Maramureșul se consolidează ca și un pol important în România în ceea ce privește oferirea de servicii de calitate în medicină. Con­siliul Județean Maramureș patro­nează două instituții de elită, Spitalul Jude­țean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia Mare și Spitalul de Boli Infec­țioase și Psihiatrie, pe care le vom sprijini în continuare cu toate resursele financiare posibile în anii următori”, a arătat șeful administrației județene.

 

 

În România, în fiecare an, se depistează aproximativ 75.000 de noi cazuri de cancer. Iar din cercetările statistice reiese că aproximativ 50.000 au nevoie de radioterapie, însă posibilitățile existente la nivel naţional asigură tratament pentru maximum 17.000 de cazuri și, din acest motiv, listele de așteptare sunt destul de lungi, mulţi bolnavi îşi întrerup tratamentul, iar timpul nu mai are răbdare cu ei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.