• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Iunie , 2018

Centrele de Permanenţă din Maramureş sunt foarte eficiente pentru maramureşeni

Potrivit informaţiilor care au apărut pe fluxul media, ministerul Sănătăţii va solicita suplimentarea cu peste 25 mi­l­ioane de lei a FNUASS pentru asigurarea finanţării necesare acestor centre. În prezent, un număr de 352 de centre de permanenţă se află în relaţie contractuală cu CAS şi de asemenea, un număr de 27 de centre de permanenţă au primit aviz de înfiinţare din partea ministerului Sănătăţii şi şi-au exprimat intenţia de a intra în relaţie contractuală cu CAS, se arată în poziţia ministerului Sănătăţii transmisă Mediafax. Sorina Pintea a vorbit, cu ceva timp în urmă, despre desfiinţarea unor astfel de centre de permanenţă din cauza costurilor mari.


„Vorbeam de centrele de permanenţă. Am făcut o analiză a acestor centre pentru că, în ultima perioadă, tariful crescând foarte mult, din punctul meu de vedere, şi responsabilitatea celor care lucrează acolo trebuie să crească. Făcând o analiză la nivelul ţării, numărul prezentărilor în urgenţă, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a crescut aproximativ cu 30 la sută, ceea ce este strigător la cer, nu mă feresc să o spun, în condiţiile în care, categoric, la numărul de cazuri crescute, creşte finanţarea unităţii de primiri urgenţe, creşte şi finanţarea centrelor de perma­nenţă. Eficienţă zero şi atunci urmează să promovăm un proiect de act normativ în care să şi desfiinţăm aceste centre pentru că în primul proiect era vorba doar de înfiinţare”, a spus Sorina Pintea, la Slatina.
Dar situaţia acestor centre a fost regândită, iar ministrul maramureşean a venit zilele trecute cu câteva precizări.
„Sunt nişte criterii pe care trebuie să le respecte aceste centre, nişte termene de raportare. Mărturisesc că nu le-a urmărit şi nu le-a cerut nimeni, până acum. Dar, în momentul în care eu am declarat că avem bani, trebuie să-i cheltuim eficient, trebuie să facem şi chestia aceasta. Deci, vom promova proiectul de act normativ, avem situaţiile pe care le vom prezenta, ca să justific promovarea acelui proiect, le vom da publicităţii şi o să vedeţi. Sunt cifre care ar trebui să le dea multora de gândit”, a spus Sorina Pintea.

În Maramureş sunt 11 centre de perma­nenţă care acoperă aproape tot judeţul. Am vorbit despre ele cu directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Rareş Pop.
„În judeţ sunt 11 centre de permanenţă. Toate îşi desfăşoară activitatea în baza unui ordin de ministru. Activitatea lor se desfăşoară printr-un contract cu ca­binete de medici de familie unde sunt asociaţi şi alţi medici de familie. În aceste centre îşi desfăşoară activitatea şi alţi medici, în specialităţi de medicină de urgenţă. Acoperirea este pe aproape întreg judeţul. Anul trecut am avut un centru care s-a închis, la Şomcuta Mare, din cauza lipsei de medici, nu a fost numărul minim de cinci medici angajaţi.
În acest moment nu sunt alte solicitări pentru înfiinţarea altor astfel de centre.
La nivelul judeţului nostru eficienţa acestor centre este constatată. Nu ştiu ce s-a spus despre aceste centre, dar pot spune că în ultimii 10 ani centrele de permanenţă din Maramureş au fost eficiente”, a spus Rareş Pop.
Directorul DSP Maramureş a vorbit şi despre activitatea care se desfăşoară în aceste centre.
„Aici se desfăşoară o activitate me­dicală pentru nevoia imediată a comunităţii. De la consult al oricărui pacient care se prezintă acolo, la anumite forme de tratament sau la rezolvarea unor situaţii de urgenţă care apar şi care sunt monitorizate. Se asigură primul ajutor, apoi se apelează la sistemul 112 pentru transportarea acestor cazuri la spitalele din judeţ”, a spus Rareş Pop.

Centrele de permanenţă care funcţio­nează în Maramureş sunt în următoa­rele localităţi: Ariniş, Ulmeni, Fărcaşa, Copalnic Mănăştur, Ocna Şugatag, Ruscova, Poienile de Sub Munte, Strâmtura, Seini, Lăpuş, Dragomireşti.
 

 

 

Ultima ora: la ședința de guvern de săptămâna trecută au fost alocate fonduri pentru centrele de permanență. Premierul Viorica Dăncilă a declarat:

„O măsură importantă pe care o luăm astăzi este finanţarea în domeniul sănătăţii, asigurăm finanţarea necesară centrelor medicale de permanenţă, astfel încât pacienţii să poată să beneficieze de servicii medicale în regim de gardă, indiferent de ora sau de zona în care locuiesc. În prezent funcţionează aproximativ 350 de centre medicale de permanenţă în zone izolate sau greu accesibile, în special în mediul rural. Aici este nevoie de asistenţă medicală primară, în afara programului de lucru al cabinetelor de medicină de familie. Pentru aceste centre vom aloca fonduri suplimentare Ministerului Sănătăţii, din fondul de rezervă bugetară afla la dispoziţia guvernului. Începând cu luna noiembrie a acestui an vom prelua preşedinţia Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, aşa zisul SUERD”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.